För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Småföretagskonjunkturen ökar i Västernorrlands län

Publicerad 11 sep 2017
Konjunkturindikatorn för Västernorrlands län har ökat sedan 2013 och tillväxten av lönsamheten fortsätter att förbättras. Det visar årets Småföretagsbarometer som presenteras av Företagarna, Swedbank och Sparbankerna.

Konjunkturindikatorn i Västernorrlands län ligger i år på nettotalet 77 (riksgenomsnittet 74). Inför de kommande tolv månaderna är förväntningarna mycket goda och företagen tror på en fortsatt ökande konjunkturindikator för länet. 

- Konjunkturen i Västernorrland fortsätter att utvecklas positivt men för att underlätta för småföretagen att kunna fortsätta sin tillväxt och att skapa jobb är det viktigt att ge dom rätt förutsättningar, säger Thomas Byström, regionchef Företagarna Västernorrland.

Sysselsättningstillväxten i länet har under året fallit tillbaka från ett sammanvägt nettotal på 14 till 10 vilket är i linje med riksgenomsnittet. Tillväxttakten för orderingången har däremot utvecklats positivt och drygt hälften av småföretagen uppger en ökad orderingång. Även omsättningstillväxten i är högre än i fjolårets rapport. Det sammanvägda nettotalet för omsättningstillväxten blir därmed 31, jämfört med riksgenomsnittet på 32.  

Totalt 51 procent av företagen i länet har upplevt en förbättrad lönsamhet och företagen i Västernorrland ser ungefär lika goda möjligheter för expansion som riksgenomsnittet. Hela 71 procent av uppger detta, vilket är en högre andel jämfört med fjolåret. Samtidigt säger 9 av 10 företag att de vill växa. 

Brist på arbetskraft fortfarande största hindret för tillväxt i länet

Tidigare år har svårigheten att hitta lämplig arbetskraft varit det största hindret. Det är fortfarande ett stort hinder men höga arbetskraftskostnader, tuff konkurrens och politisk oförutsägbarhet som hinder ökar. Länets företag upplever även konkurrens från offentlig sektor som en mycket högre risk än rikssnittet. 

- Svårigheten att hitta lämplig arbetskraft är fortfarande ett av de största tillväxthindren för små företag. Det är viktigt att underlätta matchning mellan företagens kompetensbehov och jobbsökande samt att utbildningar svarar mot företagens behov. Utbildningssystemets utformning behöver bli mer dynamiskt och lyhört för arbetsmarknadens efterfrågan, säger Mårten Andersson på Swedbank. 

För mer information:                                        

Thomas Byström, regionchef
Företagarna Västernorrland, Jämtland-Härjedalen.
Tel 070-647 17 60, e-post: thomas.bystrom@foretagarna.se

Småföretagsbarometern 2017 - län för län. 

Fler nyheter från Företagarna