För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Stark småföretagskonjunktur i Västerbottens län

Publicerad 8 sep 2017
Konjunkturen för småföretag har förbättrats avsevärt i Västerbottens län. Det visar årets Småföretagsbarometer, som presenteras av Företagarna och Swedbank. Men man ser stora utmaningar i att hitta rätt arbetskraft.

Sedan 2013 har konjunkturindikatorn i länet stadigt ökat och i år ligger den på 115, klart över genomsnittet för landet som är 74. Småföretagen tror att utvecklingen håller i sig de närmaste 12 månaderna.

- Företagen i Västerbotten har haft en mycket positiv utveckling det senaste året. Förväntningarna för ett år sedan var en inbromsning av konjunkturen, men utvecklingen blev i stället en fortsatt uppgång, säger Torbjörn Halvardsson, regionchef för Företagarna i Västerbotten.

Tillväxten inom såväl sysselsättning, orderingång och omsättning har ökat och ligger över rikssnittet. Omsättningstillväxten är starkast i landet och vad gäller orderutvecklingen delar Västerbotten första-platsen med Kalmar län.

Nästan 9 av 10 företag uppger att de vill växa och 78 procent anser att de har goda möjligheter att expandera sin verksamhet. Det är en ökning med 18 procentenheter från fjolårets rapport. Men de ser också orosmoln. Hälften anser att den svaga inhemska konjunkturen är den främsta konjunktur-risken och drygt var tionde företag ser löneökningar som en risk. Lika många ser inga konjunktur-risker alls.

Arbetskraftsbrist hinder för tillväxt

Precis som i landet i övrigt är fortfarande svårigheten att hitta lämplig arbetskraft det största tillväxthindret i länet, även om det skett en klar förbättring sedan förra året. Då ansåg var tredje företagare att detta var största hindret. I år är siffran nere på 22 procent.

- Det är svårt att få tag på utbildad personal, bland annat har bolag inom IT stora problem att få tag på medarbetare med rätt kompetens och de räknar med att det ska hålla i sig närmaste åren, säger Kenth Johansson, företagsrådgivare Swedbank Umeå.

För mer information:                                       

Företagarna Västerbotten, Torbjörn Halvardsson, regionchef. 070-341 05 95

Fler nyheter från Företagarna