För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagsbesök - Vildmarkscamp i Malå

Publicerad 4 maj 2017
Vi möter företagaren Börje Stenlund. i 31 år har han varit egen företagare, de sista 15 åren har han och sambon Lena Samuelsson drivit företaget som aktiebolag. Företaget har tre inriktningar Rennäring är basen, skogsentreprenad (hyggesrensning, avverkning, inventering) samt event. Börje nämner att många företagare i inlandet är ”multiföretagare” dvs man har fler ben att stå på så att man kan vara hållbar årligen och för att kunna leva och verka där man vill bo.
Vildmarkscamp Malå

Börje är en engagerad och livfull som person och det är lätt att dras med när han berättar om sin verksamhet och de utmaningar som finns med livet som företagare. Han startade för drygt 30 år sedan och har utvecklat företaget med tre olika inriktningar. Idag är de 3 helårsanställda och under sommarsäsongen är de 4 st till som arbetar i företaget. Idag har sonen tagit över driften av rennäringen, som var den del av företaget som startades först. Börje arbetar själv fortfarande med rennäringen men har mera gått över till att ansvara för de två andra delarna i företagandet, skogsentreprenad och vildmarkscamp.

Den sistnämnda delen, event har med åren blivit större och större. Nu driver de Vildmarkscampen - en turistanläggning som rymmer 50 st sittande, övernattning och upplevelser. Börje berättar att han jobbar mycket med olika lokala företagare och turisterna som kommer till honom ”spiller också över” till andra företagare lokalt framförallt handeln.

Den tyska marknaden är stor och vad som började med några få turister, agenter och journalister har succesivt ökat och nu är det ca 300 gäster som kommer till Malå genom Börjes bolag, och dessa stannar i snitt 5 dygn på orten. Stegringen har varit bra de 5 senaste åren.

Framförallt inriktar sig eventen mot samiska kulturen, en natt ute, snöskovandring, skoter och köra bil på is. Besökare kommer från hela världen för att ta del av dessa event och naturupplevelser. Börje avslutar glatt med att säga ”våra event grundar sig på det uppenbara, det vi har utanför dörren, det är unikt. Det är naturen och värdskapet som är grejen!"

Fler nyheter från Företagarna