För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Värmländska lantbrukaren Anders: "Boven i dramat är energin"

Publicerad 7 jul 2022
Först en pandemi och sedan ett krig. Det blev en väckarklocka för svenskarna.
Anders Bergfjord driver Södra Backa Gård i Arvika.

Den tidigare läraren och kommunpolitikern Anders Bergfjord driver i dag vad som till en början bara var en hobbyverksamhet, nämligen Södra Backa Gård som ligger i Gunnarskog i Arvika. Tidigare höll Anders enbart på med köttproduktion men i dag gör han mycket mer än så:

- Tack vare stöd från Tillväxtbolaget och Swedbank kunde jag satsa fullt ut på min gård och utveckla den och det är precis det jag gör just nu, säger Bergfjord samtidigt som han fixar med de nya robotarna i ladugården. 

I dag jobbar Anders främst med mjölkproduktion. Han gjorde nyligen en investering på närmare 12 miljoner kronor för att kunna förverkliga drömmen om ett fullskaligt lantbruk. Att driva gården är insatskrävande och det är inte alltid resultatet speglar arbetsinsatsen. I dag levererar lantbrukaren till Arla vilket gör att Anders kan hänga med i ränteutvecklingen. 

- Så man kanske kommer ha råd att anställa någon och inte bara slita själv, säger han. 

Oroliga tider och skenande prisökningar

Men det finns ett mörkt moln som hänger över honom. Anders Bergfjord menar att det inte går att göra en skarp prognos för året, han nämner flera exempel på prisökningar som skett under kort tid. Konstgödning är en utav dem. Konstgödning är nämligen A och O för att få foder till djuren, inte minst nu i uppstarten. Till nästa år får Anders gödsel från korna, det blir ett kretslopp.

- Om min ladugård kostar tio miljoner att bygga så kostar det lika mycket för att få hit konstgödsel i fyra lastbilar med släp, säger han och tillägger:

- Där har ni prisbilden på ett ungefär. 

Boven i dramat är den dyra energin. För att skapa konstgödsel krävs mycket energi och nästintill all den konstgödsel som finns att tillgå i Sverige kommer från vitryssland och ryssland. Konstgödsel produceras genom energin som kommer från rysk gas. 

- Gasen binder kväve i luften. Det är detta moment som gör det så energikrävande. 

"Krävdes en pandemi och ett krig för att vända opinionen"

Anders Bergfjord förklarar att man inte kan kompensera för prisökningarna men hoppas på att situationen som råder just nu är tillfällig. Han menar att det finns två näringar som går positivt när det är osäkert och att hans bransch är just en av dem:

- Det har krävts det allt det här för att opinionen skall vända och inse att svensk produktion är livsnödvändigt och inte bara ett ok där vi har negativ inverkan. 

Pandemin var det som fick Anders att våga satsa fullt ut på det gården - det var nu eller aldrig. 

- För det syntes tydligt att när människor inte kunde gå på restaurang så blev efterfrågan av svenskt och lokalt kött större. 

En positiv trend som än står stadig trots att allt fler restauranger öppnat upp igen. Företagaren tror att många har fått upp ögonen för hur viktigt det är med närproducerat. En väckarklocka för samhället säger Anders.

- Vi håller på att utarma svensk livsmedelsproduktion. Det handlar inte bara om att hålla öppna landskap utan att tillhandahålla säkra miljömässigt medvetna livsmedel som vi har här i Sverige och det är jag väldigt stolt över att kunna vara en del utav det nu.

Småföretagare i värmland oroade över kompetensbrist och den politiska oförutsägbarheten

I företagarnas konjunkturrapport Småföretagsbarometern redovisas hur Sveriges småföretag uppfattar det ekonomiska läget och deras förväntningar på utvecklingen de kommande 12 månaderna. I Värmland fanns det en stark oro över bristen på lämplig arbetskraft och den politiska oförutsägbarheten, något Anders Bergfjord håller med om. 

- Jag minns när det blev en oförutsägbar torka. Då var det de gröna jobben som räddade gården både för mig och flera andra bönder i landet, säger han och tillägger:

- Nu ska jag snart träffa en person som får lönebidrag. Och det är en av få chanser att få en kollega på gården, det är tufft, säger han.

Fler nyheter från Företagarna