För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Hammaröentreprenören Filippa ger nytt liv åt gamla och förstörda föremål

Publicerad 21 dec 2022
Filippa Grahn är enmansentreprenören som hyllas av Företagarna för sin cirkulära företagsidé som både är miljövänlig och socialt hållbar.
Foto: HP Skoglund

På engelska finns det ett uttryck som lyder ”One man's trash is another man's treasure”. Att säkra skräp och omvandla till användbara produkter är affärsidén bakom 21-åriga Filippa Grahns företag AB Cirkulero. Den unga Hammaröentreprenören brinner för att ta vara på och ge liv åt saker och ting som är på väg att slängas. Idén föddes under en resa till Kenya - där avfallshantering var långt ifrån hållbar.

AB Cirkulero återbrukar i dagsläget främst kaffesäckar som transformeras till väskor, frukt- och grönsakspåsar, flaskpåsar, bordstabletter och flaggspel. Alla med sina unika designer och med historia från världens alla kaffeplantage, över hav och land till svenska kafferosterier. I Företagarnas årliga lista "103 unga idéer" hyllas Filippa Grahn för sin banbrytande företagsidé. 

Se hela listan här!

Hur fick du idéen Filippa? 

- Jag gick ett händelserikt år på svenska skolan i Nairobi, Kenya under min gymnasietid. Där fann jag både frustration och inspiration gällande miljöförstöringar. Ohållbar sophantering i kombination med en fascination av hur många använde de få resurser de hade på ett effektivt sätt genom återbruk, säger hon fortsätter:

- Jag fastnade för affärsidén Ocean Sole har, att omvandla ihopsamlade flipflops från vattendrag till vackra skulpturer och i det skapa social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Det blev tydligt för mig att restströmmar är rika resurser. Det blev startskottet för Cirkulero som jag startade efter studenten.

Foto: Karlstads universitet. 

Beskriv hur resan från idé till företag sett ut?

- Det började i det lilla med försäljning på Facebook för att få en känsla för intresset. Responsen var över förväntan och helt plötsligt var inte steget till registrering av aktiebolag långt bort. Jag har många idéer inom området och därav blev namnet Cirkulero, som betyder just cirkulär på esperanto, som är ett internationellt hjälpspråk. Produkterna som tillverkas nu är relativt enkla produkter och blev en bra början, men vart det ska leda har jag ingen aning om, säger Filippa. 

Hur ser du på framtiden? Går AB Cirkulero att skala upp?

- Kaffe är i toppen av de mest handlade råvarorna i världen. Med det sagt finns det en stor mängd vackra kaffesäckar som kan räddas varje dag! I tillverkningen försöker jag inkludera social hållbarhet, just nu kör samhall en testperiod och är väldigt duktiga då de redan lagar arbetskläder åt många företag. Efterfrågan finns och webbshoppen, där är tanken att en ska kunna designa sin egen väska, är snart uppe. De senaste flyktingströmmarna till Sverige har kommit från länder med massiv kompetens inom sömnad, som vi bör ta tillvara på.
*


Foto: HP Skoglund

Vilka utmaningar ser du?

- Under tiden jag har grävt i arbete för folk utanför arbetsmarknaden har jag förstått hur komplext det är. Till exempel har ett flertal personer med rätt kompetens tackat nej till arbete när de då riskerar att bli av med sitt bidrag, då är systemet kontraproduktivt. En annan nedsida är att om tillverkningen ska baseras på social hållbarhet kan inte samma krav ställas för en specifik volym under en viss tid, förklarar hon och fortsätter:

- Utöver det kan jag uppleva att storyn behöver bli berättad för att kunder ska förstå värdet av produkterna.

Något annat du önskar lyfta fram?

- Om du har en idé som du tror på; hoppa! Det värsta som kan hända är att en landar pladask på backen, men inte om en alltid har en plan B. Oavsett om du flyger högt eller lågt får du luft under vingarna för nästa utmaning i livet, säger Filippa när hon beskriver sitt eget mod i att våga följa entreprenörsdrömmen och tillägger:

- Det finns det mängder av folk som vill hjälpa till. Stoltheten får man släppa! En annan uppmaning jag har, till större aktörer, är att inte vara tröga mot nystartade företag. Gör ett undantag, en kompromiss, ett test! Det kan göra skillnad för hela företagets framtid. Det lilla företaget som i framtiden kan komma att hjälpa det stora företaget, om det bara få slå rot. Om ni inte har tid för ytterligare något, berätta vad för arbete som då krävs av andra parten, ofta är vi villiga att göra lite extra jobb enbart för att få testa. Om ni inte har ekonomin att riskera på något nytt, låt oss sälja på kommission. Ingen sitter på facit innan det är testat på marknaden! Funkar det ej kan kommande tid och energi läggas på konkret förbättring, istället för gissning, säger hon avslutningsvis. 

AB Cirkulero kom 2022 med i Företagarnas årliga lista 103 unga idéer – en topplista med inspirerande, nytänkande företag där någon av grundarna är max 35 år. Syftet med listan är att lyfta fram förebilder i ett tidigt skede, som tack vare sitt entreprenörskap bidrar till utveckling, mångfald och välfärd.

Fler nyheter från Företagarna