För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Skrota skattehöjningarna för välfärdens skull

Publicerad 13 jun 2017
Debattartikel i NWT 2017-06-13. Fåmansföretagare Den allra vassaste udden i förslagen är inte längre riktad mot de minsta företagen, men likafullt innebär även det justerade förslaget mycket allvarliga och stora skattehöjningar som slår hårt mot företagare och deras möjlighet att driva och utveckla verksamheten, skriver Jan Karlsson med flera.

Dags att sätta stopp! Regeringen kan inte att säga sig främja företagande men samtidigt göra det dyrare och svårare för landets småföretagare. Förslaget om skärpta 3:12-regler skulle slå hårt mot Värmlands fåmansföretagare som skapar jobb och därmed skatteintäkter.

Entreprenörer brinner för att förverkliga sin idé och ser mer möjligheter än problem. Tack vare många människors företagsamhet skapas ständigt nya varor och tjänster, jobb och inte minst skatteintäkter som kan finansiera vård, skola, poliser och annat som behövs i ett gott samhälle. Det är dags att uppmärksamma våra företagare på rätt sätt: att de genom sin verksamhet är både samhällsbyggare och välfärdsskapare.

Det dock finns ett slags problem som kan få även den mest företagsamma person att tappa sugen. Det är att brottas med lagar och regler kors och tvärs genom snåriga skattelandskap fyllda av kostsamma hinder.

 höstas kom ett utredningsförslag om nya skatteregler för delägare i fåmansföretag, de så kallade 3:12-reglerna. Det innehöll kraftigt skärpta regler och skattehöjningar. Reglerna avgör hur inkomsten ska behandlas för ägaren i företaget. Hur mycket som får räknas som kapitalinkomst med lägre skattesats och hur mycket som hänförs till lön med högre skattesats.

Utredningens förslag mötte massiv kritik och Företagarna varnade för att det skulle slå allvarligt mot företagande, investeringar och arbetstillfällen. Nu har regeringen lyssnat med ett halvt öra och backat på vissa punkter. Den allra vassaste udden i förslagen är inte längre riktad mot de minsta företagen, men likafullt innebär även det justerade förslaget mycket allvarliga och stora skattehöjningar som slår hårt mot företagare och deras möjlighet att driva och utveckla verksamheten. Det är knappast en klok strategi att straffa de främsta skaparna av skatteintäkter med stora skattehöjningar. Vi kan se att t ex en företagare med 8-10 anställda riskerar att få nästan dubbelt så hög skatt på utdelningen nästa år, om förslaget genomförs.

Med utgångspunkt i Företagarnas senaste rapport Välfärdsskaparna har vi beräknat att det i Värmland finns 10 700 fåmansföretagare och att dessa tillsammans med sina anställda svarar för hela 28 procent av de kommunala skatteintäkterna. Genom hårdare beskattning av risktagandet som företagare ser vi stor risk för att många av dessa entreprenörer hejdar en planerad investering, växlar ner eller helt enkelt kastar in handduken. Det skulle slå hårt mot sysselsättning, investeringar och företagande.

Sluta motarbeta entreprenörskap med skattehöjningar och låt i stället företagare fortsätta skapa jobb och därmed skatteintäkter. Sänk 3:12-förslaget och stärk företagandet.

Jan Karlsson
Ordförande, Företagarna Värmland 

Anna Hedberg
Regionchef, Företagarna Värmland

Bengt Persson
Ordförande, Arvika-Eda

Sten Myreback
Ordförande, Forshaga

Ulf Söhrman
Ordförande, Filipstad

Per-Olof Henriksson
Ordförande, Hagfors

Mattias Aronsson
Ordförande, Karlstad-Hammarö-Grums

Per Hesselius
Ordförande, Kristinehamn

Ing-Britt Bergström
Ordförande, Kilsam

Rickard Lindqvist
Ordförande, Sunne

Lars Pettersson
Ordförande, Säffle

Karin Sätherberg
Ordförande, Torsby

Fler nyheter från Företagarna