För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Skåne visar stark konjunktur i ny mätning

Publicerad 8 sep 2017
Småföretagskonjunkturen i Skåne är starkare, lönsamheten ökar och sysselsättningen utvecklas bättre än i riket som helhet. Men brist på arbetskraft är ett hinder för tillväxt för mer än vart fjärde företag i länet. Det visar rapporten Småföretagsbarometern 2017 som presenteras av Företagarna i samarbete med Swedbank och Sparbankerna.

Den sammanlagda konjunkturindikatorn för Skånes småföretag ligger på 76 jämfört med snittet för riket på 74. Totalt sett är detta ändå en liten försämring från ifjol, då indikatorn låg på 85, men konjunkturen uppfattas alltjämt som stark av de svarande i undersökningen. 

– Det är mycket positivt att sysselsättningen utvecklas så stabilt som den gör. Årets Småföretagsbarometer innehåller flera glädjande besked, även om det också finns vissa orosmoln, säger Johan Fjelkner, bankchef på Sparbanken Skåne. 

Största hindret bland småföretagen för att växa mer uppges vara kapacitetsbrist och svårigheter att hitta arbetskraft. Hela 37 procent av företagen i Skåne har tvingats tacka nej till order under senaste året. 

– Konjunkturen pekar uppåt i stort. Dock finns det områden som påverkar negativt, bland annat infrastruktur och höga kostnader på arbete. Det största tillväxthindret är fortsatt svårighet att hitta rätt personal. Trots detta är Skånes småföretagare positiva och ser expansionsmöjligheter, säger Magnus N:son Engelbäck, regionchef för Företagarna Region Syd.

Brist på lämplig arbetskraft är det största tillväxthindretsom Skånes småföretag upplever. Nästan var fjärde företag, 23 procent, uppger detta som största hinder. Det är i nivå med riket som helhet. 

– Det är viktigt att underlätta matchning mellan företagens kompetensbehov och jobbsökande samt att utbildningar svarar mot företagens behov. Utbildningssystemets utformning behöver bli mer dynamiskt och lyhört för arbetsmarknadens efterfrågan, säger Stefan Hansson, bankchef på Swedbank Malmö.

Även tuff konkurrens och höga arbetskraftskostnader upplevs som hinder för många. 17 respektive 16 procent av småföretagen i Skåne uppger det som hinder för tillväxt.

Konjunkturen skiljer sig mellan länets olika delar

Skåne är ett storlän med 33 kommuner och över 1,2 miljoner invånare. Det betyder också att näringslivet i olika delar av länet skiljer sig åt. Starkast är konjunkturen i region Nordväst med en konjunkturindiktator som stigit från 63 till 99 i årets mätning.

 Under våren 2013 var indikatorn i Nordost negativ (-8). I fjol såg region Nordost en stark ökning i konjunkturindikatorn och låg då på nettotalet 83. I årets mätning är konjunkturen fortsatt god i regionen men tillväxten har avtagit något och försvagats till ett nettotal på 73.

Sydost är tillsammans med Nordväst den region i Skåne som sett en ökning av konjunkturindikatorn. I fjol var utvecklingen något svagare än övriga regioner i länet, men i år har det sammanvägda nettotalet för konjunkturen ökat kraftigt från 37 till 60.

Om rapporten

Rapporten Småföretagsbarometern har tagits fram av organisationen Företagarna sedan 1985. Den baserar sig på en undersökning bland 4 000 företag i det privata näringslivet med 1-49 anställda. Småföretagsbarometern är landets största konjunkturindikator för småföretag, med syftet att belysa de kort- och långsiktiga tillväxtutsikterna.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna