För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

9 av 10 företag i Stockholm vill växa!

Publicerad 7 sep 2017
Konjunkturindikatorn för Stockholms län är fortsatt positiv men har mattats av under året och ligger under rikssnittet. Det visar årets Småföretagsbarometer som presenteras idag av Företagarna, Swedbank och Sparbankerna.

Konjunkturindikatorn i Stockholms län ligger i år på nettotalet 58 (riksgenomsnittet 74). Prognosen för de kommande 12 månaderna är dock en ökning till 83. 

Vi ser självklart positivt på att småföretagskonjunkturen är fortsatt positiv i länet men oron över det politiska läget och då främst osäkerheten över de ökade arbetskraftskostnaderna är stor och märks tydligt hos våra medlemmar. Trots det är det mycket glädjande att många ser med tillförsikt på framtiden och att hela 20 % ser att de kan komma att behöva anställa de närmaste 12 månaderna. Att då bristen på kompetens är så hög är ett stort problem som både beror på en tuff konkurrens i en växande storstad men även återigen på de höga arbetskraftskostnaderna. I vårt län vill 9 av 10 företagare att deras företag ska växa och prognoserna ser goda ut vilket gör att vi trots orosmolnen ser positivt på framtiden säger Emma Tonnes, Regionchef Företetagarna Stockholms län

Brist på arbetskraft är ett hinder för tillväxt i länet

Brist på lämplig arbetskraft är fortsatt det enskilt största tillväxthindret som Stockholms läns småföretag upplever. 4 av 10 uppger att detta är största hindret, jämfört med riksgenomsnittet på 26 procent.

Tuff konkurrens, främst på grund av för många konkurrenter i branschen, och höga arbetskraftskostnader hamnar också högt upp på listan över tillväxthinder med 18 respektive 12 procent.

Årets Småföretagarbarometer visar trots allt tydligt att företagsklimatet fortsatt är mycket gott i länet. Utmaningar finns i att stockholmsföretagens potentiella tillväxt hämmas av att kunna attrahera och behålla kompetent arbetskraft. Det är därför än mer relevant att vi tillsammans skapar förutsättningar att vara en attraktiv arbetsgivare. Nya synsätt och annorlunda erfarenheter driver innovationer framåt avslutar Thomas Lindquist, Företagsmarknadsansvarig Swedbank Stockholm

Läs hela rapporten HÄR!

(Bilden är från morgonens lansering av Småföretagsbarometern)

Fler nyheter från Företagarna