För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Nyheter från NNR

Publicerad 20 mar 2017
Företagarna Stockholm Stad (FSS) är, som tidigare meddelats, aktiv inom NNR, Näringslivets Regelnämnd. FSS vill genom sitt engagemang i NNR medverka och påverka de regelverk som styr företagare i sin vardag vilket i sin tur gagnar FSS´s medlemmar. NNR är en etablerad aktör inom regelförenkling som är en kraftfull kanal att agera genom när det gäller regelförenkling.

NNR genomförde i december 2016 en undersökning där en av kärnfrågorna var: Upplever du att det har blivit enklare eller krångligare för dig och ditt företag att följa statliga regler jämfört med för ett år sedan?

Resultatet  var tämligen nedslående. 32 procent av landets företagsledare upplever att det blivit krångligare att driva företag det senaste året, medan bara 2 procent anser att det blivit enklare. När företagen ska rangordna vilken typ av regler de upplever som det största tillväxthindret är skattereglerna solklar etta, följt av specifika branschregler och arbetsrätten.

Vad gör FSS åt detta? Vi deltar i olika politikermöten vilket vi tror är en av de effektivaste vägarna att åstadkomma förändring. Att sitta med makthavarna och berätta för dem om hur olika regelverk påverkar såväl tillväxt, lönsamhet och arbetsglädje ger, och har givit, gott resultat. FSS kommer att fortsätta att bidra med både kompetens och erfarenhet runt olika sakfrågor. 3:12-förslaget som föreligger är ett exempel där FSS verkar mycket aktivt med att göra tydligt hur detta regelverk suger energi ur entreprenörandan.

NNR har även andra intressanta punkter på sin dagordning. Bl a kan nämnas:

 Man efterlyser f n exempel på  regler som medför risk, administrativ börda eller skapar osäkerhet. Ett av målen med framtagandet av företagsexemplen är      att bevisa sambandet mellan kostnadseffektiviteten hos gällande regelverk      och företagsklimatet.

  • Man diskuterar regeringens uppdrag till Tillväxtverket att ta fram en digital      handledning för konsekvensutredningar vid regelgivning.
  • Man diskuterar aktuella regelförbättringar inom EU.
  • Man organiserar möten med riksdagsledamöter. Den 29/3 kommer ett möte att hållas med Näringsutskottet.
  • Skatt på finansiell verksamhet är en fråga som kommer att drabba många olika företag, även företag som inte direkt sysslar med finansieringsverksamhet.
  • Lagen om offentlig upphandling är ofta aktuell.
  • IT-säkerheten i samhället är ett bekymmer. Hur ska man kunna garantera medborgares och företagares integritet och säkerhet utan att skapa ett omfattande regelverk.

Det var några exempel på frågor som behandlas i NNR. Det finns mycket att ta tag i inom regelförenklingsområdet. Fortsättning lär därför följa.

Hör gärna av dig till Anita Roll som är vår representant i NNRs styrelse om du har frågor eller funderingar kring NNR.

Fler nyheter från Företagarna