För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Årets Företagare på Lidingö 2017 JAN SJÖBERG, LIDINGÖSIDAN

Publicerad 20 apr 2017
”Sällan har så många haft så få att tacka för så mycket”
Årets Företagare på Lidingö 2017 Jan Sjöberg, Lidingösidan.
Tack vare sitt hängivna engagemang, driv och sin politiskt och religiösa obundenhet har Jan Sjöberg obevekligt och oförtrutet, sedan 2004 givit oss Lidingöbor den fantastiska möjligheten att på ett överskådligt sätt följa vad som sker på ön. Med sin skärpa och saklighet har Jan Sjöberg den enastående förmågan att alltid kunna sätta fingret på det som är viktigt och lyfta sådant som engagerar oss invånare.

Juryns motivering till Årets Företagare på Lidingö 2017

Vem är han då Årets Företagare, som med sitt otroliga engagemang, ständiga leende på läpparna och sin kamera hängande över halsen, dagligen förmedlar aktuella nyheter och kommande evenemang till oss Lidingöbor.

Jan Sjöberg, som inte vill kalla sig journalist utan nyhetsförmedlare, är född och uppvuxen i Vasastan men flyttade till Lidingö som nygift 1978, har enligt honom själv gjort det mesta utom att sitta i fängelse, berättar han med glimten i ögat. Då han åkte ur skolan som 14-åring pga för dåliga betyg fick han jobb som vaktmästarbiträde på SVD's annonsavdelning, vilket passade honom eftersom han både hade en önskan om att bli fotograf och trivdes i tidningsvärlden. År 2003 upplevde Jan att det förmedlades väldigt dåligt om vad som händer på Lidingö. Han sökte upp marknadschefen för Lidingö Tid- ning för att starta upp ett samarbete, men då det gick i stöpet så tog han saken i egna händer. Och med utgångspunkt att skapa ett forum för evenemangstips, förmedla nyheter gällande Lidingö från andra media/källor samt att varje dag publicera "Dagens bild" föddes Lidingösidan år 2004.

Tanken var att förmedla redan befintliga nyheter som handlade om Lidingö, men då utbudet var alldeles för skralt i övrig media, så fick Jan själv bli den i början som kon- taktade arrangörerna för kommande arrangemang, vara där och bevaka, fotografera samt skriva om dem för på så sätt skapa nyheter om vad som hände på ön. Nu för tiden så har de flesta arrangörer blivit mycket duktigare på att själva bidra med egna texter och bilder som publiceras på Lidingösidan. Vilket uppskattas av Jan och kanske ännu mer av hans fru, som alltid stått vid hans sida och haft tålamodet att stå ut med all tid som går åt till att bevaka, samla in material, redigera och publicera innehållet till Lidingösidan. Om han själv försöker uppskatta hur mycket tid som han lägger ned så gissar han att 50 procent av hans dygn går åt till detta. Med detta i åtanke håller vi med om att Jans fru verkligen är värd en lika stor eloge som han själv för sin insats.


Det roligaste med Lidingösidan upplever Jan är att besökarantalet ständigt ökar, vilket visar på att sidan fyller ett behov. Det behövs ett forum för evenemangstips och för den snabba debatten på Lidingö. Den största utmaningen däremot är Facebook, som han upplever är fullkomligt förödande för tidningsbranschen samtidigt som det till trots bidrar till det ökade besökarantalet till sidan.

Jans intention är att fortsätta hålla igång Lidingösidan fram till sista december 2018 för att säkerställa att det finns ett debattforum över valet. Så fram till dess vill Jan uppmuntra alla Lidingöbor att bidra med nyheter, bilder och tips om kommande eve- nemang för att underlätta hans arbete att bevaka och förmedla vad som händer på Lidingö.

Text och bild Anki Eckerman

Fler nyheter från Företagarna