För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Debattartikel i Expressen: Skolintroduktion ger bättre ansvarsfördelning

Publicerad 27 dec 2016
Unga som är ovana att ta ansvar och arbeta självständigt blir oanställningsbara. En lösning är en skolintroduktion där föräldrars och elevers ansvar klarläggs, skriver Günther Mårder och Hanna Cederqvist, vd respektive projektledare för Företagarna, i Expressen.

Saboterar vi våra barns skolgång? Dagens föräldrageneration kallas ofta helikopterföräldrar – sådana som ständigt hovrar över sina barn, redo att dyka ned och lägga tillvaron till rätta.

En ny undersökning från Lärarnas Riksförbund visar att sju av tio lärare har blivit kontaktade av föräldrar som på olika sätt har försökt påverka undervisning, läxor, studieplaner och betyg. Liknande rapporter om föräldrarnas roll och inblandning i skolbarnens utveckling, lärande och betyg har duggat tätt under de senaste åren.

Företagarnas färska rapportDet är attityden, dumbom visar samtidigt att många arbetsgivare söker med ljus och lykta efter personal som har rätt attityd, är ansvarstagande och självgående.

Dessa olika rapporter hänger ihop. Lärarnas status och yrkesroll har under alltför lång tid blivit ifrågasatt. Det krävs ingen djupare analys för att konstatera att skolföräldrars och elevers skyldigheter blivit undanträngda till förmån för ensidiga rättigheter och krav på skolan och lärare. En bidragande faktor är föräldrarnas bristande respekt för skolans funktion och mandat. Det ger, i nästa led, ungdomar som inte är vana vid att ta ansvar och arbeta självständigt.

Detta måste vi ändra på. För att uppmuntra ansvarstagande, hitta en balans mellan rättigheter och skyldigheter och höja lärarnas status krävs åtgärder som leder till ett bättre samspel mellan skola, lärare, elev och föräldrar. Vårt förslag heter skolintroduktion.

En skolintroduktion riktar sig till skolföräldrar och fokuserar på grundläggande frågeställningar om skolans utveckling, uppdrag, lärarens yrkesroll och mandat samt hur ett samarbete mellan elev, lärare och föräldrar kan fungera allra bäst. Skolintroduktionen är tänkt som en kort och frivillig kurs som Skolverket får i uppdrag att utveckla i nära samverkan med skolans huvudmän. Ansvaret för skolintroduktionen ska inte ligga på lärarna. Det blir huvudmännens ansvar att arrangera och vara avsändare för dessa.

Läs hela debattartikeln på expressen.se.

Här finns en intervju med Hanna Cederqvist i Skolvärlden om Företagarnas förslag om skolintroduktion.

 

Fler nyheter från Företagarna