För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Nyskapande unga idéer utvalda till deltävling i Stockholm

Publicerad 18 jan 2024
Andra deltävlingen i Årets Unga Idé äger rum 25 januari i Stockholm. Åtta unga entreprenörer är utvalda att pitcha inför en jury och har chansen att gå till final och vinna 250 000 kronor.

Företagarna och Bengt Bengtssons SIBA-stiftelse söker Sveriges mest innovativa och samhällsförbättrande affärsidéer från unga företagare. I Stockholm får åtta unga företagare pitcha inför en namnkunnig jury och tävlar om en guldbiljett direkt till den stora finalen 30 maj 2024 i Göteborg.

Eventet är fullbokat men du kan ställa dig på väntelista här


De utvalda företagarna är:

 

sandra.pngSandra Challma, Cognes Medical Solutions

Cognes utvecklar ett skalbart screeningverktyg som använder maskininlärningsteknik för att identifiera digitala biomarkörer för demens i ett tidigt skede, en smartphone‐baserad lösning för att expediera dagens tidskrävande och kostsamma diagnostiska processer.

 

rawa.pngRawa Karadaki, Safetly

Safetly är en digital plattform som matchar arbetstagare med beställare inom bevakningsbranschen. Tjänsterna innefattar ordningsvakter, väktare, entrévärdar & eventpersonal. Safetlys tjänst är byggd som ett tävlingsinriktat tv‐spel. Principer från spelen "Counter strike" och "Fifa" tillämpas där kompetens och prestation belönas med högre certifieringar och förmåner. Varje användare mäts innan, under och efter arbetspasset.

 

paula.pngPaula Runsten, Rebaba AB

Rebabas affärsidé är att bygga om gamla elbilsbatterier till modulära och skalbara stationära batterienergilager. Begagnade elbilsbatterier är en ny och snabbt växande tillgång som idag slösas bort trots dess fantastiska kapacitet. I regel har ett elbilsbatteri 80% kvarvarande kapacitet efter sitt första liv i bilen och kan användas i mer än 10 år till i nya applikationer. Rebaba har utvecklat en teknik för att kostnadseffektivt och med hög säkerhet industrialisera återbruk av dessa.

 

johan.pngJohan Valeur, MICOVATION

Genom användning av den senaste biotekniken kan myceliumbaserat läder skapas utan plast och med lågt koldioxidavtryck. Mycelium, svampens rotliknande strukturer, växer snabbt och bildar ett tätt nätverk, vilket gör det idealiskt för att efterlikna läder. Processen omvandlar bioavfall, särskilt restprodukter från bryggeriindustrin, till högkvalitativt mycelium, vilket inte bara minskar miljöpåverkan från avfall utan också främjar en cirkulär ekonomi genom att förvandla restprodukter till hållbart material.

 

robert.pngRobert Yazdin, WindMotors

WindMotors idé går ut på att placera vertikala vindkraftverk mellan de två körriktningarna eller på sidorna av motorvägen, eventuellt vid tågräls. Syftet med vindkraftverken är att utnyttja vinden som uppstår av fordon samt naturlig vind och omvandla vinden till el. Idén är att elen transporteras antingen “on grid” eller till en batteristation. Från batteristationen distribueras elen vidare till gatubelysning, laddstationer, närliggande hushåll och andra framtida innovationer.

 

alvaro.pngÁlvaro Morales López, AKIRA Science AB

Specialiserar sig på att designa och utveckla innovativa medicintekniska lösningar. Huvudfokus ligger på regeneration av mjukvävnad, särskilt vid bröstrekonstruktion efter lumpektomi. Dessa lösningar använder deras banbrytande material: AkiMed™, ett biokompatibelt, nedbrytbart polymermaterial anpassat för mjukvävnadsapplikationer och additiv tillverkning. Tekniken siktar på att ersätta permanenta silikonbaserade implantat och främja naturlig mjukvävnadsåterväxt med sina icke-toxiska, nedbrytbara, biokompatibla och 3D-utskriftskompatibla egenskaper.

 

Kristina.pngKristina Stojanovic, Ovulai AB

Utvecklar en patientstödsplattform för kvinnovården som involverar patienten i hela patientresan, vilket effektiviserar resurserna inom vården och sänker kostnader. Plattformen agerar som en daglig personaliserad rådgivare för att vägleda patienten i sin egenvård, behandling och förberedelse inför läkarbesök. Tekniken använder specialanpassade algoritmer, AI och unika data sets för att skapa personanpassade rekommendationer och automatisering.

 

filippa.pngFilippa Kärrfelt, Dialog speech and language technologies AB

Dialog är en tjänst som gör intensiv språkrehabilitering tillgänglig för både logopeder och personer med afasi. Med Dialog kan logopeder skapa och förmedla individualiserade hemuppgifter till sina patienter. Genom språkteknologi skapas talbaserade övningar för att hjälpa patienter att intensifiera och variera sin rehabilitering.

 

Första deltävlingen ägde rum i Malmö 6 december och fortsätter med Stockholm 25 januari och Östersund 31 januari. Finalen går av stapeln 30 maj 2024 i Göteborg.

Huvudpartners till Årets Unga Idé är Bengt Bengtssons SIBA-stiftelse, Almi, Business Sweden och Patent- och Registreringsverket.

Läs mer om programmet, jury och medverkande på scenen här.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna