För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Nya grepp i jakten på medarbetare

Publicerad 8 feb 2024
Obligatorisk praktik för alla gymnasielever, storsatsning på ungt företagande och ett sista försök att få ordning på Arbetsförmedlingen. Det är några av förslagen som Företagarna presenterar för att sätta fart på kompetensförsörjningen.
Diana Vasiliou, Företagarnas expert på utbildning och kompetensförsörjning. Foto: Oskar Omne

Ny rapport: Kompetensförsörjningen behöver en omstart.

Utmaningarna att rekrytera nya medarbetare till firman är ett populärt samtalsämne när småföretagare träffas. Det är många som gärna skulle vilja anställa ytterligare en eller två personer, men de vittnar samtidigt om att det är svårt att hitta talanger med rätt egenskaper. Utmaningen att hitta nya kollegor bekräftades också i den senaste upplagan av Småföretagarbarometern där 33 procent svarade att rekrytering är det främsta tillväxthindret. En konsekvens blir att företagare tvingas tacka nej till uppdrag för att de inte hinner leverera på grund av personalbrist.

Samtidigt är det 100 000-tals personer som saknar jobb.

Kompetensförsörjning är en prioriterad fråga för Företagarna, och nu i dagarna släpptes en ny rapport som beskriver kompetensförsörjningen i små och medelstora företag. Rapporten är en uppdaterad version av Det är attityden, dumbom! som släpptes 2016, en granskning som visade att endast hälften av alla företag lyckades hitta den kompetens de eftersökte. Och som de främsta hindren till att rekryteringen misslyckades nämndes svårigheterna att hitta personer med rätt erfarenhet och rätt personliga egenskaper samt kostnaden för att anställa.

Diana Vasiliou är Företagarnas expert på utbildning och kompetensförsörjning, och den som har ansvarat för rapporten.

Vad förvånar dig mest i Företagarnas nya rapport?

− Jag är mest förvånad över att det har hänt så lite under de senaste åren. Kompetensförsörjning är ett område som alla tycker är viktigt, och det är politiskt okontroversiellt. Det borde inte vara så här svårt för arbetssökande och arbetsgivare att hitta varandra, säger hon.

I den senaste undersökningen tillfrågades företagen bland annat om hur många personer de har haft behov av att rekrytera under den senaste 12-månadersperioden, men där de av olika anledningar inte lyckades hitta rätt kandidater för jobben. Diana Vasiliou menar att det är uppseendeväckande siffror som presenteras:

− Våra beräkningar visar att det handlar om 124 000 företag som under det senaste året haft behov av att nyrekrytera totalt 250 000 personer, men där de potentiella rekryteringarna uteblev till följd av att de inte lyckades hitta rätt personer att anställa, säger hon.

Vad tycker du att politikerna ska ta med sig från rapporten?

− Min förhoppning är att politikerna ska se att det här är utmaningar som kräver åtgärder på bred front, från kommuner till riksdag. Hur ska företagen fortsätta existera om de inte kan hitta lämplig arbetskraft? frågar hon.

I rapporten väljer Företagarna att fokusera på konkreta förslag på lösningar.

− Vi har valt att dela upp förslagen på nationell och lokal nivå för att på bästa sätt tillhandahålla så nära och praktiska förslag som möjligt. Det är förslag som går att genomföra – och de riktar sig till politiker på bred front, säger Diana Vasiliou.

Här hittar du rapporten  CTRL ALT DELETE - kompetensförsörjningen behöver en omstart

Din nästa drömrekrytering

I Företagarnas undersökning om kompetensförsörjning fick de tillfrågade bland annat svara på frågan:

Vilka av följande förmågor och erfarenheter har ni efterfrågat i samband med den senaste, eller kommande, rekrytering?

Resultatet visar att följande fem förmågor och erfarenheter väger tyngst när företagare söker efter nya talanger till firman:

  1. Rätt attityd (19 %)
  2. Bransch-/yrkeserfarenhet (17 %)
  3. Självgående (10 %)
  4. Ansvarstagande (8 %)
  5. God samarbetsförmåga (6 %)
Fler nyheter från Företagarna