För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

”Om man jobbar mindre får man mindre gjort”

Publicerad 29 apr 2024
På måndagen debatterade Företagarnas vd Benjamin Dousa arbetstidsförkortning med den fackliga tankesmedjan Katalys chef Daniel Suhonen i SVT:s Aktuellt.
Katalys chef Daniel Suhonen, Aktuells programledare Cecilia Gralde och Företagarnas vd Benjamin Dousa i SVT Aktuells sändning på måndagskvällen. Foto: Skärmbild från SVT.

Företagarna är kritiska till att införa en lagstadgad arbetstidsförkortning. Det handlar alltså inte om frivilliga överenskommelser om att minska arbetstiden för alla som jobbar i ett företag eller att enskilda går ner i tid, utan om en politiskt beslutad generell förkortning av arbetstiden på den svenska arbetsmarknaden.

− Jobbar man mindre får man också mindre gjort. Ifall sjuksköterskan inte är i ambulansen, ja då är det färre ambulanser som rullar. Ifall byggarbetaren inte bygger hus, ja då är det färre hus som byggs, sade Benjamin Dousa.

SVT Aktuellt: Hur många timmar ska man jobba?

Frågan om en generell och lagstadgad arbetstidsförkortning med bibehållen lön hörs nu allt oftare från fackligt håll och även från Socialdemokraterna som är i färd med att ta fram ny politik. LO:s avgående ordförande Susanna Gideonsson vill att förbunden ska ge LO mandat att med full kraft driva arbetstidsförkortning. Frågan kommer upp på fackföreningens kongress i mitten av maj. När Annika Strandhäll som leder Socialdemokraternas arbetsgrupp för ett hållbart arbetsliv gästade Ekots lördagsintervju nyligen lät hon förstå att den kommer att lägga förslag om arbetstidsförkortning, utan att gå in på hur förslaget kommer att se ut i detalj.

− Grunden i det här är att det blir en extra skatt på företag för om man vill ha öppet i fabriken eller butiken eller vad det nu kan vara alla dagar i veckan och man inte får ha den personal man har, ja då måste man anställa nya. Det blir en ökad kostnad för företag och det kommer att vara helt omöjligt att fylla offentlig sektor med poliser och undersköterskor, sade Benjamin Dousa.

SVT Aktuellt: Hur många timmar ska man jobba?

Taggar
Fler nyheter från Företagarna