För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Yrkesutbildade är vinnare

Publicerad 5 sep 2023
Det svenska yrkeslandslaget är i Polen för att delta i yrkes-EM. Oavsett vem som vinner pris är den som satsar på att gå en yrkesutbildning en vinnare på arbetsmarknaden.
Det svenska yrkeslandslaget 2023. Foto: WorldSkills Sweden.

Säg Europamästerskap och tankarna går kanske till det svenska herrlandslagets kval inför fotboll-EM eller Sveriges lagguld i hoppning i Milano. Men precis som det finns idrotter för alla smaker går det att tävla i helt andra sammanhang. Denna vecka pågår Yrkes-EM i Gdansk. Det handlar om 600 tävlanden från 32 länder. Arrangörerna räknar med cirka 100 000 besökare. 

Sverige är med i matchen med det 22 personer starka yrkeslandslaget. De tävlar i 18 yrken, från automationstekniker och bilskadetekniker till servering och trädgårdsanläggare. 

− Även om det råder brist på antal yrkesutbildade så finns en enorm yrkesskicklighet i Sverige. Yrkes-EM är ett bra sätt att lyfta yrkesstolthet och visa upp den kunskap som krävs inom yrkena, säger Anna Jansson Libietis, expert på utbildning och kompetensförsörjning på Företagarna.  

Eftertraktat yrkeskunnande  

I P1 morgon på tisdagen intervjuades Evelina Fäldt som tävlar inom servering.  

− Mina förväntningar är att jag ska få nya kontakter och träffa många nya människor och lära mig massa nya saker också – men framför allt att ha kul och förhoppningsvis komma hem med en medalj, sade hon. 

Inom den gren där Evelina Fäldt tävlar ingår moment som att tranchera kött, filea fisk, flambera desserter, blanda sallader och förrätter, göra olika sorters kaffe och blanda drinkar. På samma sätt finns det olika moment för dem som tävlar i de andra yrkena. 

Satsa på yrkesutbildningar  

En medalj från Yrkes-EM smäller kanske inte så högt för gemene man, men under flera år har personer med yrkesutbildning på gymnasial och eftergymnasial nivå varit den arbetskraft som är allra mest efterfrågad bland företagen. Den kompetensbrist som gång på gång lyfts fram som det vanligaste tillväxthindret handlar i mångt och mycket om att det finns för få personer med yrkeskunnande att anställa.  

När Företagarna i våras höll ett seminarium om läget inom ett av yrkena som är med i tävlingen, plåtslagare, konstaterade Plåt & Ventföretagens vd och förbundsdirektör Johan Lindström att branschen ser ett behov att årligen utbilda 2 000 personer, men det är färre än 1 000 som går ut varje år.  

− Det är viktigt att utbildning leder till jobb och företagande. Därför behöver tillgängligheten och utbudet av kommunal yrkesutbildning och yrkesvux stärkas samtidigt som antalet platser på yrkeshögskolan måste fortsätta att bli fler, säger Diana Vasiliou, expert på utbildning och kompetensförsörjning på Företagarna. 

Beakta småföretagens behov 

Företagarna vill bland annat att småföretagens behov särskilt ska beaktas vid planering och dimensionering av utbildning och att deras behov fångas upp både vad gäller innehåll, kurser och kurspaket. 

− Det borde vara möjligt att starta yrkeshögskolekurser även om utbildning inom samma yrke och geografiska område erbjuds på kommunal vuxenutbildning, säger Anna Libietis.  

Framåt slutet av veckan får vi reda på om det blivit något medaljregn över de svenska yrkes-stjärnorna i Polen. En sak är dock redan säker, yrkesutbildningarna de är verksamma inom är guld värt på arbetsmarknaden.  

Taggar
Fler nyheter från Företagarna