För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Arbetsförmedlingen silar mygg och sväljer kameler

Publicerad 24 nov 2023
Kompetensbrist och arbetslöshet kan bara lösas genom att Arbetsförmedlingen görs om i grunden, enligt en ny rapport från Företagarna.
Foto: Alexanderstock/Shutterstock.com.


Varje år lägger staten åtskilliga miljarder kronor på arbetsmarknadspolitiska insatser. Arbetslinjen har ett starkt folkligt stöd. Trots det är den svenska arbetslösheten högre än i alla länder med någorlunda liknande näringslivsstruktur. Under hela 2000-talet har Sverige uppvisat en svagt stigande trend och i dag är det bara Spanien och Grekland i EU som har en högre arbetslöshet.

− De stora skiljelinjerna går mellan inrikes födda och utrikes födda, mellan de som har gymnasial- eller eftergymnasial utbildning, och de som saknar gymnasieutbildning, samt mellan de som har jobb och de som står utanför arbetsmarknaden, säger Catharina Bildt Grape, Företagarnas expert på migration, integration och arbetsmarknadsfrågor.

Autobahn till arbete eller Highway to Hell?

Arbetsförmedlingen fungerar inte

I rapporten Mismatch! som Företagarna presenterar i dag ges en kort beskrivning av utmaningarna på arbetsmarknaden, varför Arbetsförmedlingen inte fungerar för små- och medelstora företag, och Företagarnas förslag på vägen framåt.

− Det handlar om stora utmaningar på arbetsmarknaden där många människor har svårt att få jobb. De myndigheter och aktörer som ansvarar för genomförande av arbetsmarknadspolitiken har helt enkelt svårt att klara sina uppdrag, säger Catharina Bildt Grape.

Mismatch! − en rapport om Arbetsförmedlingen och svensk arbetsmarknad. 

Miljardrullning och uteblivna resultat

Mellan åren 2009 och 2023 har Arbetsförmedlingens totala budget ökat med 36 miljarder kronor, förvaltningsanslagen ökat med 2,7 miljarder kronor och arbetslöshetsersättning och aktivitetsstöd ökat med 14,8 miljarder kronor. Det går inte att skönja någon motsvarande ökad effektivitet i uppdraget. Anslagen till arbetslösa är mycket stora. Samtidigt är allmänhetens förtroende för Arbetsförmedlingen lågt och i Företagarnas egen myndihetsranking hamnar Arbetsförmedlingen tillsammans med Migrationsverket i botten när företagare betygsätter service och bemötande, handläggningstider och e-tjänster utifrån användarvänlighet.

− Vi ser hur företagare upplever brist på servicekänsla – för vem finns myndigheten till? – och att utbildningar till arbetslösa inte håller måttet samt att Arbetsförmedlingens uppföljning och kontroll silar mygg och sväljer kameler, säger Catharina Bildt Grape.

Reformera eller lägg ner

Lågkonjunkturen leder till att arbetslösheten ökar och sysselsättningen minskar. Därför är det enligt Företagarna viktigt att de arbetsmarknadspolitiska satsningarna är effektiva och ändamålsenliga.

− Arbetsförmedlingen måste ta hänsyn till branscher och företagens behov och bli mer effektiv och professionell. Regeringen bör målsätta Arbetsförmedlingens leveranser och uppdrag och ge myndigheten två år på sig att nå mål och resultat. Annars bör myndigheten läggas ner, säger Catharina Bildt Grape.

Åtta förslag för en bättre Arbetsförmedling och arbetsmarknadspolitik

I rapporten Mismatch!− en rapport om Arbetsförmedlingen och svensk arbetsmarknad listar Företagarna åtta förslag för att komma framåt till en bättre fungerande arbetsmarknad.

  1. Förändra Arbetsförmedlingen i grunden eller lägg ner.
  2. Arbetsförmedlingen ska ägna sig åt myndighetsutövning - effektivt och professionellt.
  3. Arbetsförmedlingen måste ta hänsyn till branscher och företagens behov.
  4. Tydlig uppdelning mellan olika aktörer – kommuner ska inte leverera statlig arbetsmarknadspolitik.
  5. Premiera och belöna regionala samarbeten med lösningsfokus.
  6. Anpassa utbildningsutbud efter arbetsmarknadens behov.
  7. Låt seriösa utbildningsleverantörer, både stora och små, bidra.
  8. Behåll och utvidga främjandemedel för fler konkreta satsningar på vägar till jobb.

Läs mer om förslagen i rapporten.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna