För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Stipendiet hjälpte Anna putsa upp sitt kunnande

Publicerad 17 mar 2023
En kurs i freskomålning finansierad av Hantverksinstitutets fond har breddat kulturmålaren Anna Horns yrkeskompetens.
Frescomålning i Italien. Foto: Shutterstock.com.

Hur länge lever ting? Kanske så länge någon bemödar sig om att vårda dem. Ruiner kan stå i årtusenden. Ett par skor kan brännas som sopor efter en säsong. Att se ett värde, bevara och renovera kräver både medvetenhet och kunnande.

För Anna Horn i Malmö är renovering en passion, som via konstnärskap och ett bredare intresse för estetik har lett henne till att starta eget företag för att jobba som kulturmålare. Hon arbetar främst med traditionellt fönsterhantverk, men breddar undan för undan sitt kunnande, bland annat inom måleri.

Tack vare ett stipendium från Hantverksinstitutets fond som Företagarna förvaltar kunde Anna i fjol finansiera en kurs i freskomåleri på Muralverkstedet på Lilleborg i Oslo.

− Det var en kunskapstät kurs som gav mig grunderna i tekniken, men jag kommer inte att kunna renovera freskerna i taket på Sixtinska kapellet nu, säger hon skämtsamt.

Hantverksinstitutets fond. 

Ett fönster mot gamla tekniker

Freskotekniker innebär att färgpigment blandas med kalkvatten och målas direkt på lager av nylagd kalkputs. Teknikerna är kanske mest förknippade med medeltidens bildvärld i kyrkor, men man kan hitta freskomålningar i allt från moderna trapphus till stadshussalar.

Anna ser fram emot att kunna fortsätta utbilda sig i freskomålning för att bredda sitt yrkeskunnande. Hon letar hela tiden efter nya möjligheter att vårda äldre hantverk och på så sätt bidra till att ta vara på den bebyggelse som finns.

− Jag är intresserad av att lära känna materialen och få större förståelse för de olika kunskapsområdena som det innebär, säger hon.

Traditionella måleritekniker lärde sig Anna Horn under en YH-utbildning till kulturmålare i Mariestad. Därefter startade hon eget företag och har sedan dess samarbetat med en fönsterhantverksfirma där hon lärt sig underhålla, restaurera och laga fönster. Genom att varsamt renovera, lappa och laga menar hon att äldre fönster kan hålla i flera hundra år.

− Det som är nytt behöver inte vara dåligt, men fönster i plast- eller aluminiumramar med gas som isolering marknadsförs som underhållsfria. Fast går de sönder kan man inte laga dem. Jag tycker att det är resursslöseri, säger hon.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna