För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Musselpionjären på Orust

Publicerad 20 dec 2023
Bohusläns blåmusslor är snart lika kända som Kalix löjrom. Det hoppas Anders Granhed, vd och grundare av Scanfjord, som gläds åt EU:s senaste ursprungsbeteckning. Konkurrensen från danska bottenskrapade musslor får honom dock att se rött. "Det fisket förstör havsmiljön och skulle aldrig få ske i Sverige."
Tidningen Företagaren har besökt Anders Granhed, vd och grundare av Scanfjord. Bläddra för att se fler bilder. Foto: Samuel Unéus.

Vattnet är snudd på spegelblankt längs kajen i Mollösund på Orust och morgonsolen skiner på den stora stapeln av tunnor som möter besökare till Scanfjord. Om fem år kan musselpionjären och vd:n Anders Granhed ställa till med 50-årsfirande för sitt företag, med egenutvecklad odlingsteknik och många små praktiska uppfinningar längs vägen.

Planen 1979 var att satsa på lax, vilket fortfarande syns i företagets logga. Men ett uteblivet tillstånd för att utöka laxodlingen satte stopp, efter några år. Anders Granhed och hans medgrundare växlade i stället över till det som varit en liten del av businessen.

– Det blev blåmusslor för hela slanten. Något som få tidigare gett sig på att odla i Sverige. Men vi hade förutsättningarna, säger Anders Granhed.

– Min kompanjon var marinbiolog och jag hade varit till sjöss, på fiskeriutredningsfartyg och inom kustbevakningen, och kunde det praktiska. En jättebra kombo.

90 procent av produktionen

I dag står hans Scanfjord för 90 procent av blåmusselproduktionen i Sverige, med ett 20-tal anställda. I Mollösund finns företagets kontor och hemmahamn, precis som en rensnings- och packningsanläggning lite längre upp längs vägen. Arbetsdagen har varit i gång sedan klockan sju.

– Pojkarna ska ut och ta upp musslor. Vi åker ut så får ni se hur det går till, säger Anders och rattar ut en liten skuta, förbi rader av röda bodar där turister flockas om sommaren och får Mollösund att växa från cirka 300 till 3 000 personer.

”Jag är orolig för vad som händer i naturen med de vilda musslorna. De minskar och
ingen vet säkert varför. Det kan påverka våra musslor också”

Här längs Bohuskusten, i Skagerraks svala näringsrika vatten, blir blåmusslorna stora och fina. De får mer smak och sötma än på annat håll. Så till den grad att musslorna, precis som Kalix löjrom, fått skyddad ursprungsbeteckning av EU.

– I somras fick Grebbestadostron sin ursprungsbeteckning och nu har vi precis rott vår i hamn. Det tog bara fem år i EU-systemet, säger Anders lätt ironiskt.

Kanske kan beteckningen leda till att ännu fler får upp ögonen för fördelarna med repodlade blåmusslor som, medan de växer, renar havet och motverkar övergödning.

– Vi brukar säga att det är världens nyttigaste snabbmat, säger Anders medan vi skymtar restaurang Bryggvingen som serverar Scanfjords musslor.

Musselmjöl blir hundgodis

Listan över samarbeten med andra lokala företagare är lång. Musselbaren, med restauranger i Ljungskile och Smögen, serverar inte bara musslorna. De ordnar också musselsafari för turister vid Scanfjords odlingar. Samtidigt tas fula, krossade eller för små musslor emot av närbelägna Musselfeed, som gör musselmjöl. Det i sin tur blir bland annat till hundmat och hundgodis via företaget Glufs.

– Musselmjölet går även till en äggproducent, Mällby Lantgård på grannön Tjörn, som ekologiskt foder, medan skalrester och annat bortrensat material blir till näring för lokala bönders åkrar, berättar Anders medan vi närmar oss en grågrön guppande skog av tunnor som fyller en viktig funktion i odlandet.

– Det här är Tångesund, den plats där vi hållit på längst, sedan 1980. Just nu har vi småmusslor här.

Musslor på tre månader

Om vi haft en skiss över Scanfjords system för repodling skulle det likna en stor hängmatta, sedd uppifrån. Där finns en spännbalk i vardera kortände, fäst i rejäla ankare. Mellan balkarna går tio parallella långlinor – bärlinor – vid vattenytan. De hålls uppe med plasttunnorna vi ser. Lodrätt ner från bärlinorna sitter fem centimeter breda gröna band där mussellarverna fäster i juni varje år. Tre månader senare syns småmusslor.

– Under det första året gäller det att skydda dem från ejdrar – och från glupska sjöstjärnor. Om banden hänger ner för nära botten klättrar sjöstjärnorna upp och kalasar på minimusslorna.

Efter 15-18 månader är de redo att skördas. Precis vad som pågår en bit bort, i Gulskär. Där står Andreas Johansson i en liten korg nersänkt vid vattenytan medan en av linorna vevas upp. Han slår loss klämmor – Scanfjords egen uppfinning från 1991 – som hållit banden på plats. Det rasslar och klonkar medan musslorna åker upp längs ett band och hamnar i stora säckar. På däck står skepparen Ronnie Falk och manövrerar båt och kran.

– Vi skördar lite varje dag. De fyller tio säckar, vilket tar två–tre timmar, och varje säck väger ett ton. Fyra av medarbetarna kan just det här förutom jag, berättar Anders.

Tyngd av regler

Hans egna jobbdagar består numera av en hel del pappersarbete knutet till olika tillstånd och regler, samt provtagning för livsmedelskontroller.

– Musslorna kan drabbas av toxiner – giftiga alger – och av bakterier som följer med avrinning från land eller avlopp. Varje måndag åker jag runt hela Orust och tar prover. Jag lämnar in 15 musslor i en påse från varje odling som är aktuell för skörd, och så får vi svar på onsdagar.

Vilken är din största utmaning?

– Jag är orolig för vad som händer i naturen med de vilda musslorna. De minskar och ingen vet säkert varför. Det kan påverka våra musslor också.

Även danska konkurrenters metoder är ett orosmoment.

– Bottenskrapade musslor är rödlistade av Världsnaturfonden. Det förstör havsmiljön och skulle aldrig få ske i Sverige. Samtidigt är prisbilden ett problem för oss. De är billigare. Men till vilket pris för naturen?

Fakta om Scanfjord

Startår: 1979.
Verksamhet: Odlar blåmusslor på rep. Produktionen är ekologisk (Krav- och MSCcertifierad).
Plats: Orust – Sveriges fjärde största ö.
Antal anställda: Ett 20-tal medarbetare.
Omsättning 2023: Cirka 29 miljoner kronor till och med augusti (brutet räkenskapsår).

Skyddade livsmedel

Producenter av livsmedel och jordbruksprodukter som har ett tydligt geografiskt ursprung kan få produktnamnet skyddat av EU. Här är de nio som i dag har skyddad ursprungsbeteckning i Sverige:

* Bohusläns blåmusslor
* Allåkerbär från Norrland
* Grebbestadostron
* Hånnlamb, kött från gutefår
* Kalix löjrom
* Rökt Vättersik
* Upplandskubb
* Vänerlöjrom
* Wrångebäcksost

Text: Malin Sund.

Fler nyheter från Företagarna