För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Nu går det att söka om ytterligare skatteanstånd

Publicerad 5 feb 2021
Den lag som gör det möjligt att söka om ytterligare anstånd på skatten har nu börjat gälla. Ansökningar görs som tidigare på Skatteverkets webbplats.
Foto: Vieninsweden/Shutterstock.com

På fredagen trädde den lag som förlänger och förstärker möjligheten för krisdrabbade företag att begära anstånd på skatten i kraft. Det handlar om det som ibland benämns ”corona-anstånden”, utifrån en modell och lag som tidigare använts vid finanskrisen.

− Anstånd med skatt finns sedan tidigare i skatteförfarandelagen, men medges restriktivt. Poängen med den möjlighet som nu förlängts ett år är att anstånd ska beviljas om inte skäl talar mot det, säger Företagarnas skattepolitiska expert Patrick Krassén.

De skatter som går att söka anstånd om att betala är preliminär skatt, arbetsgivaravgifter och mervärdesskatt.

− Anstånd med skatteinbetalningar ger företag möjlighet att säkra likviditet i det korta perspektivet. Emellertid måste det företag som begär anstånd vara medvetet om att skatterna ska betalas efter anståndstidePatrick rund.jpgn, liksom att anståndet beläggs med ränta och avgift, säger Patrick Krassén.

Regeringen beskriver lagen som en förlängning och en förstärkning.

Förlängningen innebär att Skatteverket kan förlänga redan givna anstånd med upp till ett år. Det är samma ansökningskriterier som från dess att möjligheten infördes i mars 2020. Möjligheten att ansöka om anstånd retroaktivt kvarstår. Skatteinbetalningar som har gjorts under 2020 kommer att kunna betalas tillbaka.

Förstärkningen innebär att mängden redovisningsperioder dubblas och redovisningsmånaderna oktober, november och december 2020 inkluderas. Det blir möjligt att skjuta upp sex månaders skatteinbetalningar i stället för som tidigare tre månader.

Ansökan om anstånd med skatteinbetalningar görs på Skatteverkets webbplats under Mina sidor. Skatteverket börjar från och med fredag den 5 februari att hantera ansökningarna och besluta om anstånd enligt de nya reglerna.

Fler nyheter från Företagarna