För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Parterna gick in i Las-väggen – igen

Publicerad 16 okt 2020
Det blev ingen uppgörelse om förändringar i Las den här gången heller.
LO-borgen i Stockholm.

Där viljan finns där finns också en väg, men i LO-borgen finns nu bara vägran. Sent på fredagseftermiddagen meddelade LO:s ordförande Susanna Gideonsson att styrelsen enhälligt beslutat att rekommendera LO:s representantskap att förkasta det förslag som stöts och blötts i de hastigt återupptagna Las-förhandlingarna.

− Jag kan inte säga att jag är speciellt förvånad, tyvärr. Det är tydligt att parterna själva inte förmår ta ansvar för en modernisering av den svenska arbetsrätten. Det drabbar framförallt alla de som i dag står utanför arbetsmarknaden, säger Företagarnas arbetsrättsexpert Lise-Lotte Argulander.

Havererade förhandlingar 

Det var på torsdagen som de nyligen strandade förhandlingarna mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv återupptogs för att se om det skulle gå att nå en snabb uppgörelse. Det gick alltså inte heller denna andra gång.

− Problemet är att viljan att skydda de som omfattas av systemet är starkare än ambitionen att skapa ett nytt system som passar även de som i dag hamnar utanför. LO klär oviljan till flexibilitet i ord om att arbetstagare i mindre företag skulle bli rättslösa, vilket är fel och oseriöst, säger Lise-Lotte Argulander.  

Efter parternas misslyckande går frågan om en moderniserad arbetsrätt – än en gång – tillbaka till riksdag och regering. Enligt januariavtalet mellan regeringen, Liberalerna och Centerpartiet ska det förslag som tagits fram av utredningen om en moderniserad arbetsrätt genomföras. Problemet är att Vänsterpartiet hotar med misstroendeförklaring om de förändringar som måste till beslutas enligt det lagförslag som ligger. 

Samtidigt pågår en avtalsrörelse som nu riskerar att bli stökig.

− Från fackets sida kommer man nu att försöka baxa igenom så mycket som det går i kollektivavtalen i stället för i det havererade huvudavtalet. Det kan bli en riktigt stökig avtalsrörelse, är jag rädd för, säger Lise-Lotte Argulander.

Tre förändringar som krävs i arbetsrätten

Företagarna anser att tre förändringar måste till i arbetsrätten: 

  • Enklare och mer förutsägbara uppsägningsförfaranden när det kommer till personliga skäl;
  • Fler undantagsmöjligheter från turordningsreglerna;
  • Tydligare möjligheter för företag att bestämma över vem de ska ha kvar i sin verksamhet.
Taggar
Fler nyheter från Företagarna