För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Stora utmaningar för enskilda firmor som inte kan använda korttidspermittering

Publicerad 9 jul 2020
Under onsdagen medverkade Företagarnas vd Günther Mårder i SVT:s Aktuellt om utsattheten hos företagare som driver enskild firma och inte omfattas av regeringens krispaket korttidspermittering.
Günther Mårder, Företagarnas vd, i SVT Aktuellt 9 juli 2020.

Se hela inslaget i SVT Aktuellt 9 juli 2020 här.

Inslaget om korttidspermittering börjar ca 10:25 in i sändningen. 

Företagarnas vd Günther Mårder kommenterar i intervjun att det är upprörande att regeringen behandlar två godkända företagsformer så olika genom att inte ge de enskilda firmorna tillgång till korttidspermittering.

Både för att enskild firma ofta används som bolagsform när företag startas och då är företagaren extra sårbar och för att det förmodligen handlar om att man från regeringens sida tycker soloföretagare är svåra att kontrollera utifrån de juridiska skillnader som finns mellan enskild firma och aktiebolag.

”Det är snarare en oro från regeringens sida, att soloföretagare är svåra att kontrollera och att det ökar risken för missbruk, vilket jag tror är en felaktig utgångspunkt när man ska utforma politik” säger Günter Mårder. 

Enskilda firmor kan granskas genom både omsättning och deklaration. Företagarna har gett ett förslag till regeringen om att myndigheter med hjälp av auktoriserade revisorer kan granska enskilda firmor.

De flesta enskilda firmor har en buffert eftersom deras intäkter ofta går ner under sommaren men väldigt snart kommer den bufferten att börja sina eftersom den användes redan under våren.

Enskilda firmor får ta smällen

Günther Mårder påminner under intervjun om faran med att de enskilda firmorna får ta smällen för kostnaderna för korttidspermitteringen och att många som driver en enskild firma inte är berättigade till a-kassa utan att helt avveckla sitt företag. Då kommer vi ha en stor grupp om 300 000 - 400 000 människor som blir utan möjlighet att försörja sig.

– Det här är en grupp som inte brukar vara högljudda, det är enskilda personer som är vana att klara sig själva, ordna sin egen verksamhet och försörjning och inte be om hjälp, säger Günther Mårder. 

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna