För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Vänta med din ansökan om korttidsarbete till den 7 april

Publicerad 2 apr 2020
Är du fortfarande osäker på vad som gäller för att kunna använda korttidsarbete? Här reder vi ut de vanligaste frågetecknen.
Företagarnas arbetsrättsexpert Lise-Lotte Argulander.

Nu börjar rapporterna om företag som permitterar personal enligt de nya reglerna för korttidsarbete komma. Fler är att vänta ju längre coronakrisen pågår, men det finns fortfarande många frågor om hur man ska gå till väga och när man ska göra det. Företagarna har sammanställt en kort steg för steg-artikel om korttidsarbete för dig som redan har bestämt dig. För dig som behöver veta mera har vi ställt några frågor till Företagarnas arbetsrättsexpert Lise-Lotte Argulander, som är i nära nog daglig kontakt med Tillväxtverket, den myndighet som ska administrera ansökningar för korttidsarbete.

Kan man använda korttidsarbete redan nu?

Korttidsarbete enligt den nya förordningen får tillämpas från och med den 16 mars. Att vi ser företag redan nu använda sig av ”permitteringsregler” har att göra med att de företagen har kollektivavtal som innehåller bestämmelser om ”permittering” eller korttidsarbete som gör att alla bitar redan finns på plats. Men för företag utan kollektivavtal eller hängavtal kan man inte redan nu ansöka om korttidsarbete hos Tillväxtverket.

När kan man ansöka om korttidsarbete?

Man ska vänta till den 7 april. I mina kontakter med Tillväxtverket har de skickat med att de vill att Företagarna förmedlar detta till våra medlemmar. Myndigheten har meddelat att den kommer avvisa handlingar och ansökningar som inkommer före den 7 april. Det beror på att Tillväxtverket inte vill ha in en massa skriftliga handlingar i förväg. De som skickat in ansökningar har inte gjort rätt och måste alltså göra om det på rätt sätt, så vänta till den 7 april. Men naturligtvis är det bra att förbereda sig genom att exempelvis skriva avtal med de anställda.

Hur går en ansökan till då?

Ett vanligt missförstånd är att det räcker att skicka in ett avtal mellan arbetsgivaren och arbetstagarna. Detta är dock inte samma sak som en ansökan. Tillväxtverket kommer att öppna upp ansökningsförfarandet den 7 april. 
Redan nu kan du se vilka steg som ingår i ansökan, det vill säga vilka uppgifter du kommer att behöva lämna. Läs mer på Tillväxtverkets webbplats: Vilka steg ingår i ansökan?

Observera att om du inte har kollektivavtal om korttidsarbete behöver du förbereda avtal med minst 70 procent av dina anställda. De avtalen ska inte skickas in men förvaras på arbetsplatsen om Tillväxtverket vill göra kontroll hos ditt företag. Vill du göra förändringar i arbetstidsförkortningen behöver du skriva nya avtal och göra ny ansökan.

Vem i företaget ska ta beslut om korttidsarbete?

Arbetsgivaren bestämmer om de ska ansöka om korttidsstöd. Har företaget kollektivavtal eller hängavtal följer man det. I företag utan kollektivavtal omfattas alla de som skrivit under ett separat avtal om korttidsarbete. Arbetsgivaren bestämmer för vilken tid hen ska ansöka om stödet. Stödet kommer kunna sökas från den 7 april och kan som längst pågå i 6 månader med en förlängning om maximalt 3 månader. Arbetsgivaren bestämmer om hur länge de vill ansöka om stödet.

Påverkas den anställdes sjukpenninggrundade inkomst under korttidsarbetet?

Nej, den anställdes sjukpenninggrundande inkomst (SGI) är skyddad under tiden för korttidsarbete och påverkas inte av att personen erhåller korttidsarbete.

Vilka anställningsformer omfattas?

Alla anställningsformer omfattas men det måste finnas en tjänstgöringsgrad angiven i anställningsavtalet att utgå ifrån.

Vilken lön beräknas korttidsstödet på?

Den fasta kontanta lön som arbetsgivaren betalar arbetstagaren varje månad samt de rörliga tillägg som utgår regelbundet är det som tillsammans utgör den lön som korttidsstödet beräknas på. Det innebär att exempelvis ob-ersättning, provision, andra skifttillägg ska ingå. Provision ska ingå om den utgår regelmässigt varje månad.

För lönedelar över 44 000 kronor ansvarar arbetsgivaren för att komma överens med den anställde om vad som ska gälla. Korrtidsstödet omfattar lön upp till 44 000 kronor. Vi rekommenderar arbetsgivaren (om de har anställda som tjänar över 44 000 kronor) att i en särskild överenskommelse avtala med den anställde om vad som ska hända med lönedelar över 44 000 kronor.

Om man inte har kollektivavtal eller hängavtal, måste man då förhandla med facket om att införa korttidsarbete?

Nej, frivilliga avtal som ingås med anställda behöver inte förhandlas enligt Medbestämmandelagen (MBL). Eftersom korttidsarbetet förutsätter att minst 70 procent av de anställda frivilligt tecknar avtal om att gå ner i arbetstid behövs inte MBL:s regler iakttas. Om företaget däremot har kollektivavtal eller hängavtal måste man förhandla lokalt med den kollektivavtalsbärande fackliga organisationen.

Vad menas med kravet om att företaget inte får vara på obestånd, kontrollbalansräkning och vinstutdelning?

Arbetsgivaren får inte vara på obestånd när ansökan lämnas in (den 7 april eller senare datum). Med obestånd menas att företaget saknar förmåga att betala sina skulder (lön och annat) och att denna förmåga inte endast är tillfällig. Företaget får heller inte vara skyldigt att upprätta kontrollbalansräkning.

Tillväxtverket anser att det är olämpligt att göra stora aktieutdelningar och samtidigt ta del av det statliga stödet förkortidsarbete och de har möjlighet att kräva tillbaka pengar av företaget om de ser att företaget agerar på ett sätt som visar att företaget inte har svåra ekonomiska förutsättningar. Det vill säga vår rekommendation är att om du ska ansöka om korttidsstöd låt bli att göra stora aktieutdelningar just nu.

Krav för att få lämna ansökan om stöd för korttidsarbete

  1. Företagets ekonomiska svårigheter måste bero på coronaviruset. Svårigheterna ska vara beroende av något som står utanför företagets kontroll.
  2. Alla företagsformer, även ideella organisationer, enskilda firmor, aktiebolag med flera kan ansöka om korttidsstöd för sina anställda.
  3. Stödet utgår enbart till arbetsgivare som har sitt bolag registrerat i Sverige.
  4. Om din verksamhet i huvudsak finansieras av allmänna medel kan inte erhålla stöd. (Vi väntar på en förklaring av Tillväxtverket om hur detta ska tolkas.)
  5. Företag/bolag som har kollektivavtal/hängavtal ska komma överens med facket lokalt om hur och vilka som ska omfattas av korttidsstödet i ett lokalt kollektivavtal.
  6. För företag/arbetsgivare utan kollektivavtal ska avtal tecknas med minst 70 % av de anställda som är i tjänst och alla ska gå ner lika mycket i arbetstid. Dessa avtal ska INTE skickas in till Tillväxtverket nu eller den 7/4, (se nedan för mer information).
  7. Företaget/arbetsgivaren får inte vara på obestånd den 7/4

 

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna