För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Svåra tider för kiropraktorerna

Publicerad 6 apr 2020
Privata kliniker med en hög vårdkompetens står utan patienter nu och kiropraktorer kan utgöra en extra resurs för vården, säger Legitimerade kiropraktorernas riksorganisations ordförande Fredrik Lange.

Legitimerade kiropraktorernas riksorganisation, förkortat LKR, är ett av Företagarnas anslutna branschförbund. Precis som andra tjänsteleverantörer ställs organisationens medlemmar nu inför svåra utmaningar. Likviditetsproblem och stora kostnader för hyror och personalkostnader tär hårt på verksamheter.

– Intäkterna går inte att jobba ikapp. Vi har våra antal timmar vi kan ta emot patienter på, säger Fredrik Lange, ordförande för LKR och själv legitimerad kiropraktor.

Många av kiropraktorerna i LKR driver företag som enskild firma. Det är en dålig företagsform att ha i coronakrisen, anser Fredrik Lange.

Vad är dina reflektioner kring regeringens krispaket?

– Att den sämsta företagsformen är enskild firma. Det blir så tydligt att du inte ska driva en enskild firma om du exempelvis har hög hyra. Företagsformen fungerar bäst om man är konsult som hoppar in på andra företag, men med löpande kostnader är det nästan en omöjlighet med tanke på hur lite hjälp som går att få i det här läget. Jag upplever inte att man har belyst hur dålig företagsformen är. För många som startar företag är enskild firma det enklaste steget men farorna är stora. Därför skulle jag varna för det i dessa tider när läget är mycket svårare. Visst är det bra att förra årets vinst går att använda för att täcka upp förlusterna i en enskild firma, men det finns många företag som fortfarande snurrar men som gick med förlust året innan. Hur ska de gå tillväga?

Vilken är den vanligaste frågan du får?

– Korttidspermitteringar. Det är utan tvekan det vi pratar mest om. Vi märker också en oro hos våra medlemmar. Även om de kanske redan vet svaret på frågan hör de av sig till oss – oron över vad som kommer hända framöver driver dem.

Finns det något du skulle vilja lyfta till våra politiker?

− Att om det är någon gång är rätt med helikopterpengar så är det nu. Staten behöver gå in och täcka upp kostnaderna så att företagen inte står skuldsatta när krisen väl vänder. Det påverkar mycket rent psykiskt om du kliver tillbaka in i företaget och inleder med att jobba av en stor skuld. Då är det i princip bättre att gå i konkurs.

Finns det något i krispaketen du är nöjd med?

– Att korttidspermitteringar nu även gäller enskilda företagare som driver aktiebolag. Det är den enskilt viktigaste åtgärden för småföretagare i krispaketen än så länge, anser jag.

Hur ser ni som förbund på framtiden?

– Alla drabbas av krisen. Det handlar om att ha acceptans och förstå varför vi offrar så mycket – det handlar om att rädda liv. Utifrån vårt perspektiv är vi en resurs för vården. Vi har flera privata kliniker som står utan patienter men med personer som har hög vårdkompetens och kan avlasta vården. Det behövs incitament så att vi snabbt kan förflytta kompetensen dit. Vi har tagit ett eget initiativ där vi skickat över ett öppet mejl till Region Stockholm om att vi finns tillgängliga. Det här sker i grannlandet Norge just nu. Vi hjälper gärna till att avlasta om förutsättningarna är de rätta.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna