För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Lyckat samarbete i kristid löste personalbehov och arbetsbrist

Publicerad 16 apr 2020
Att hyra personal av krisdrabbade företagarkollegor blev lösningen för fröhandeln, som sett försäljningen öka oväntat i vår.
Lösningen innebär att personalen är fortsatt anställd hos sin vanliga arbetsgivare. Impecta köper sedan in tjänsten från städföretaget.

Coronakrisen har fått svenskarna att ägna sig åt hemmet och kanske också åt odling. Det är åtminstone något som Veronica Gårdestig och hennes företag Impecta fröhandel i Julita märkt av.

veronicka.jpg– Den här våren liknar ingen tidigare försäljningsmässigt. Det ska börja dala nu men det gör det inte. Folk är hemma och vi säljer fröer, säger hon. 

När personalbristen blev ett faktum på grund av den höga efterfrågan räckte Veronica Gårdestig ut handen till lokala företagarkollegor som drabbats motsatt av krisen – och kunde hitta en bra lösning.

– Jag började med att kontakta kommunens näringslivschef, som har många kontakter bland företag. Snart kunde han koppla ihop oss med ett städbolag, TT Clean, som kunde ställa upp med personal, berättar hon.

Hyr in personalen

Lösningen innebär att personalen är fortsatt anställd hos sin vanliga arbetsgivare. Impecta köper sedan in tjänsten från städföretaget.

– Vi har nu fyra personer arbetandes hos oss som det andra företaget inte behöver permittera, och vi löser vår situation att vi var kort om folk. Det känns som ett bra samarbete, säger Veronica Gårdestig.

Inledningsvis fanns det dock några knutar att lösa.

– Det var en diskussion om arbetsuppgifter, detta är inget personalen sysslar med normalt och de är egentligen inget bemanningsföretag. Men det har fungerat bra, det är ju kortsiktigt. Första tiden hade de med sig sin chef som kunde bevaka villkor och arbetsförhållanden.

Frågor i början

Veronica Gårdestig berättar också att det från början fanns frågor från hennes egen personalgrupp. Främst fanns det viss tveksamhet att ta in nya personer i verksamheten i en tid när social distansering är på agendan. De har ju exempelvis stoppat andra typer av besök.

– Men vi har tydliga hygienrutiner som vi följer och de gäller förstås alla i företaget. Vi utesluter alla onödiga besök men måste hålla verksamheten igång.

Hon räknar med att  fortsätta behöva extrapersonal minst ett par veckor till och menar att processen generellt gått väldigt smidigt.

Vilka tips vill du ge till andra företag som antingen behöver låna ut eller låna in personal?

– Något som blev väldigt bra i vårt fall är att vi inte "tar över" medarbetarna. De är inte anställda hos mig utan i sitt vanliga företag.

Hon kan också rekommendera att räcka ut handen och se vilka företag som finns att samarbeta med via något nätverk eller kommunen.

– Jag ringde till näringslivschefen vilket jag tyckte var ett bra sätt. Sen ska man inte vara rädd att bara fråga! Bjud in varandra till samtal, prata med varandra.

"Kommer ur detta starkare"

Hos det uthyrande företaget, TT Clean, är tonerna också nöjda. Vd Maria Fredriksson kommenterar samarbetet så här:

– Jag är otroligt glad och tacksam över att jag fortfarande har min fantastiska personal igång. Och att de hela denna resa varit öppna för alla lösningar vi kan finna för att komma ur detta starkare, säger Maria Fredriksson och tillägger:

– Vi  arbetar med service varje dag. Att kunna hjälpa Impecta med denna service motiverar oss till att ta oss igenom den minskade orderingång vi på TT Clean märkt av.

Vill du göra något liknande? Tänk på detta.

  • För företag som ska hyra (kundföretag) eller hyra ut (bemanningsföretag) personal till andra företag finns Lag (2012:854) om uthyrning av arbetstagare som du behöver beakta.
  • Har företaget som ska hyra ut personal kollektivavtal kan ni behöva förhandla om att hyra ut.
  • Ett bemanningsföretag får inte genom villkor i avtal eller på något annat sätt hindra en arbetstagare att ta anställning hos ett kundföretag som han eller hon utför eller utfört arbete för.
  • Ett kundföretag ska enligt lagen ge arbetstagare som arbetar hos företaget tillgång till gemensamma anläggningar och inrättningar där på samma villkor som anställda hos företaget, om det inte finns särskilda skäl mot det.

Här hittar du mer om vad lagen säger.

Fler nyheter från Företagarna