För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Vi ska pressa betaltiderna

Publicerad 6 jul 2018
Små företag ska inte tvingas agera bank till storföretagen genom att vänta orimligt länge med att få betalt. Företagarnas vd Günther Mårder deltog i ett seminarium i Almedalen om arbetet med att korta betaltiderna.
Från vänster: Företagarnas vd Günther Mårder, Maria Ovsiannikow, vd för Dakki Entreprenad AB, Niklas Johansson, statssekreterare på Näringsdepartementet, Anna-Lena Bohm, ordförande för SME-kommittén och Anders Persson, Näringspolitisk chef på Svenska Teknik&Designföretagen.

Frågan om betaltider mellan företag är viktig eftersom långa betaltider hämmar företagens tillväxt och förutsättningar att anställa. Företagarna har flera gånger påtalat att utvecklingen i Sverige går i fel riktning. Till skillnad från i majoriteten av våra konkurrentländer inom EU ökar betaltiderna för fakturor mellan företag i Sverige. Det konstaterade även deltagarna i Almedalen i det seminarium som arrangerades av bland andra den nya Föreningen för effektiva affärstransaktioner i näringslivet.

– Vi tänker aldrig ge upp. Det här är viktigt för våra medlemmar och vi slutar inte förrän frågan om betaltider är löst, sade Günther Mårder.

Maria Ovsiannikow, vd för Dakki Entreprenad AB berättade vilket reellt problem de långa betaltiderna är.

– Vi avvaktar med anställningar och investeringar på grund av sena betalningar, sade hon.

Intrums vd Fredrik Backman bekräftade problembilden att småföretagen i praktiken används som räntefria banker åt de större företagen. Storföretagen är sämst på att både erbjuda rimliga betaltider och betala i tid. Snabbare betalningar skulle kunna skapa 120 000 nya jobb.

Flera av Sveriges största företag har tagit initiativ till en etisk kod i syfte att korta betaltiderna. Dessutom har regeringen lagt fram ett lagförslag om redovisningskrav för att synliggöra betaltider.

Flera storföretag har slutit upp bakom en frivillig kod. Men fler måste ansluta sig till den.

– Jag är positiv till möjligheten att få ner betaltiderna och tror att betydligt fler än de 15 företag som har deltagit i diskussionerna om kod för betaltider på #30dagar kommer att ansluta sig, sade Anna-Lena Bohm, ordförande i SME-kommittén.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna