För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Ta tag i brotten mot företagare nu

Publicerad 21 sep 2017
I regeringens höstbudget finns den sedan tidigare aviserade storsatsningen på polisen. Företagarna välkomnar den. Många företagare är otrygga och investerar i dag i brottsförebyggande åtgärder. Med mer resurser krävs nu större förståelse för den brottslighet som företagare utsätts för, säger Philip Thunborg, ansvarig för landsbygdsfrågor på Företagarna.

Många företag lever ofta med små ekonomiska marginaler där kostnader för skadegörelse, inbrott eller stölder hotar verksamhetens fortsatta varande. Förutom otrygghet, stress och lidande för den som blir utsatt för brott försvinner viktiga samhällsfunktioner som företagares verksamheter bidrar med om de blir tvingade att stänga igen.

- Vi vet att polisens frånvaro på framför allt landsbygden är ett orosmoment för många företagare, då endast en av fyra företagare på landsbygden känner sig trygg med polisens närvaro enligt Företagarnas undersökning, säger Philip Thunborg, Företagarnas ansvarige för landsbygdsfrågor.

 Företagarnas förhoppning är att ytterligare resurser till både Polismyndigheten, med fler civilanställda som utreder brott och fler poliser i både yttre och inre tjänst kan ha en brottsförebyggande effekt i form av ökad närvaro samtidigt som anmälda brott blir utredda.

 


Philip Thunborg, Företagarnas ansvarige för landsbygdsfrågor. 

Företagare investerar i dag i brottsförebyggande åtgärder, som exempelvis ordningsvakter eller dyra övervakningssystem, vilket de flesta anser vara en godtagbar utgift för att känna sig trygg med att gå till jobbet. Det måste dock finnas en gräns för hur stort ansvar som ska läggas på enskilda företagare och dess anställda.

Företagarnas förhoppning är att ytterligare resurser till både Polismyndigheten, med fler civilanställda som utreder brott och fler poliser i både yttre och inre tjänst kan ha en brottsförebyggande effekt i form av ökad närvaro samtidigt som anmälda brott blir utredda.

Under året som gått har Polismyndigheten nyutbildat, men avhoppen har fortsatt varit större än tillkomna i myndigheten.

Polisen får en höjning med 2 miljarder kronor under 2018 och regeringens budget innehåller ytterligare 750 miljoner kronor för att fler brott i Sverige ska klaras upp, vilket ska tillfalla bland annat Tullen och Åklagarmyndigheten. Detta är ett steg i rätt riktning för att stoppa kringresande kriminella ligor och att ge Åklagarmyndigheten större resurser att utreda brott.

Eftersom att Polismyndigheten redan under 2017 har lånat av 2018 års budget genom anslagskrediten återstår det att se om dessa 2 miljarder kommer att tillfalla myndighetens utveckling, eller till stor del användas för att betala tillbaka lånet.

Självklart måste de grövsta brotten prioriteras, men vi tror att det finns stor potential att nå större framgångar i att utreda dessa brott om brotten som sker mot företagare hanteras smidigare och snabbare. Det behövs större förståelse för den brottslighet som företagare utsätts för, och självklart även mer resurser för att utreda, vilket skulle frigöra mer tid att utreda de grövre brotten. Det ena ska inte behöva utesluta det andra.

Företag i Sverige är en stark välfärdsskapare som bidrar till jobb och tillväxt, där de små företagen skapar fyra av fem nya jobb. Företagare och dess anställdas trygghet är därför grundläggande för jobben i Sverige.

Fler nyheter från Företagarna