För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Pitchar och pepp i Helsingfors

Publicerad 22 sep 2017
Vad är egentligen ett bootcamp för unga företagare? Alva Göransson och Marcus Björke vet, för de har nyss varit på ett i Helsingfors.

Den som är medlem i Företagarna och är yngre än 35 år ingår i vårt unga nätverk. I det finns många möjligheter att delta i event och resor. I veckan åkte några av medlemmarna till Helsingfors för att vara med i Young Entrepreneurs Nordic Meetup. Nätverkets projektledare Mathias Mellgren kom tillbaka från resan lyrisk över drivet och engagemanget hos unga företagare.


Alva Göransson, konstnär och företagare.

Vi blev nyfikna och har frågat två av deltagarna vad de tagit med sig hem i sitt fortsatta företagande. Alva Göransson och Marcus Björke är båda företagare, men bedriver väldigt olika verksamheter.

Alva är artonårig konstnär och entreprenör från Piteå. Hennes mål är att förändra världen med sin konst. Hon anser att betraktaren är fri att tolka hennes motiv som denne önskar och just nu är hennes tema kärlek och att könsidentitet inte skall spela någon roll.

Marcus är 31 år och är vd på företaget Renthia. Det är en digital plattform som sammanför hyresvärdar, hyresgäster och visningsvärdar för långtidsuthyrning av bostäder.

Alva berättar att man kan känna sig ganska ensam många gånger som ung entreprenör, speciellt i Norrbotten. För henne var därför chansen att få träffa andra unga entreprenörer viktig.

– Jag kunde knappt förstå att jag kom med som deltagare, men jag vet att jag jobbar hårt för det jag vill och är duktig, säger hon.

Jag ville se och lyssna på hur deras ekosystem fungerar. Sedan är det alltid trevligt att träffa andra människor

 

Marcus berättar att han var nyfiken på att få en närmare insikt i företagare i Finland eftersom de har gjort extremt bra ifrån sig inom bland annat gaming.

– Jag ville se och lyssna på hur deras ekosystem fungerar. Sedan är det alltid trevligt att träffa andra människor inom techindustrin, säger han.

Resan bjöd på två dagar av intensivt nätverkande och seminarier, workshops och besök.

Vad tar Alva och Marcus med sig från Helsingfors i sitt fortsatta företagande?

– Jag tar främst med mig peppen, inspirationen och allt utbyte man fick från de andra entreprenörerna. Vi är framtiden, och det är helt enkelt en nödvändighet att vi hjälper varandra framåt. Det känns mäktigt. Dessutom kan jag se mig själv jobba ihop med flera från Young Entrepreneurs Nordic Meetup, säger Alva.

Som entreprenör älskar man hamna i situationer där man får utmana sig själv.

Marcus instämmer. Det är människorna och nätverket som är det viktigaste.

Under resan fick deltagarna ha en pitchsession med Finnish Venture Capital Association och medlemmar från deras Finnish Business Angels Network. Hur var det att säljpicha?

– Som entreprenör älskar man hamna i situationer där man får utmana sig själv. De är vanliga människor sådana här investerare, säger Marcus.


Marcus Björke, företagare och vd.

Var öppensinnad, och glöm för allt i världen inte bekväma skor! säger Alva.

– Att träffa investerare och att pitcha är inte nytt för mig, men det var det inte i ett liknande sammanhang. Jag har aldrig gjort det inför såhär många människor och på engelska. Jag tycker jag fick värdefull feedback som jag definitivt kommer använda mig av, säger Alva.

Det blir fler tillfällen att resa med nätverket unga företagare. Vad är era bästa tips?

– Åk. Ta varje chans att medverka på något sådant här. Det ger en extremt mycket energi, säger Marcus. 

- Mitt tips till unga entreprenörer som funderar på att åka med nästa gång är att kom med inställningen att du är där för att lära dig. Du behöver inte ha alla svaren än. Det är därför du ska passa på att prata, fråga och lära dig av alla duktiga människor. Var öppensinnad, och glöm för allt i världen inte bekväma skor! säger Alva.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna