För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Laga inte det som inte är trasigt

Publicerad 19 sep 2017
EU:s utstationeringsdirektiv behöver inte göras om. Det skulle bara göra det otydligt och svårtolkat.
Stefan Koskinen, Almega, Lise-Lotte Argulander, Företagarna, Hanna Björknäs, Byggnads och Sofia Råsmar, TCO. Foto: Europaparlamentets informationskontor i Sverige.

Hallå där Lise-Lotte Argulander, Företagarnas specialist på arbetsrätt. Du var med i en paneldebatt på Europaparlamentets informationskontor i Sverige. Vad handlade det om?

– Vi debatterade hur förslaget till det nya utstationeringsdirektivet påverkar svensk arbetsmarknadsmodell. De hade bl.a. bjudit in Företagarna, Europaparlamentariker, företrädare för Arbetsmarknadsdepartementet, arbetsmarknadens parter och Arbetsmiljöverket.

Vad är det för nytt förslag?

– EU-kommissionen har lagt fram förslag till ändringar i Utstationeringsdirektivet för att uppnå mer likabehandling mellan inhemska arbetstagare och de som är utstationerade, alltså har sin anställning i ett annat land. Det handlar om att skapa bättre förutsättningar för att företag ska kunna konkurrera på likvärdiga villkor. Förslaget behandlas just nu i Europaparlamentet, som tillsammans med rådet ska besluta om ändringarna och de nya utstationeringsreglerna.

Hur påverkar det vår arbetsmarknad?

– Sverige är en udda fågel i EU-sammanhang med vår svenska modell, eftersom vi inte har allmängiltiga kollektivavtal eller lagstiftad minimilön. Det är arbetsmarknadens parter som har ansvar för lönebildning och nivåer, utan statlig inblandning. Nu vill EU-kommissionen bl.a. ändra begreppet ”minimilön” till ”ersättningar” eftersom den menar att det bättre beskriver kollektivavtals innehåll om lön och ersättningar och andra länders begrepp. Men Företagarna anser att begreppet ”ersättningar” är för otydligt, icke-transparent och inte heller konkurrensneutralt. Vi och arbetsgivarsidan vill behålla begreppet ”minimilön”.

 Företagarna anser att begreppet ”ersättningar” är för otydligt, icke-transparent och inte heller konkurrensneutralt. Vi och arbetsgivarsidan vill behålla begreppet ”minimilön”.

 Varför är ordvalet så viktigt?

– Det är EU-domstolen som ytterst avgör hur direktiven ska tolkas. Om det står ”ersättningar” i stället för minimilön kommer den som sista instans få ansvar att avgöra vad som ska ingå i det nya begreppet. Plötsligt ska alltså EU-domstolen avgöra vad som är lön och ersättningar i Sverige. Här i Sverige är vi vana vid att arbetsmarknadens parter, och ytterst AD, som avgör hur kollektivavtalets innehåll ska tolkas.

Vad vill Företagarna göra i stället?

– Framför allt behöver Arbetsmiljöverket få in alla kollektivavtal så att det blir möjligt för utländska företag att ta reda på vad som gäller i Sverige. Dessutom måste kanske myndighetsuppföljningen skärpas.

Hur vad paneldebatten?

– Diskussionerna var livliga men alla kunde i alla fall enas om att det inte är meningen att utstationerade arbetstagare ska komma hit och få undermåliga villkor och låga löner så att de slår ut den svenska arbetskraften. Företagarna menar det uppnås bäst genom att kontrollera villkoren och följa upp dessa för de som är utstationerade hit. Vi vill inte göra själva utstationeringsdirektivet mer oklart och svårtolkat. Arbetsmarknaden ska vara konkurrensneutral och sund oavsett om du är svensk företagare eller har arbetstagare utstationerade hit.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna