För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Glädjande med hårdare lagstiftning mot bluffakturor

Publicerad 22 mar 2017
Regeringen föreslår nu ett nytt brott, grovt fordringsbedrägeri. Det blir därmed straffbart att till en vidare krets rikta betalningsuppmaningar i syfte att vilseleda till handling som innebär vinning för gärningsmannen och skada för mottagaren. Det innebär att det blir straffbart att göra massutskick av bluffakturor d.v.s. fakturor som är avsedda att betalas av misstag när det inte finns något tidigare avtal.

– Det här är en åtgärd som vi uppmuntrat länge och det är glädjande att regeringen nu gör det lättare för polis och åklagare att hantera den här typen av brottslighet som hotar framförallt småföretagare, säger Företagarnas vd Günther Mårder

Genom det nya brottet grovt fordringsbedrägeri kommer polis och åklagare lättare komma åt de bedragare som arbetar med massutskick. Med nuvarande lagstiftning kan de tvingas utreda bedrägerier på några tusen kronor i flera hundra fall för att kunna visa bedrägerier som sammanlagt kan uppgå till många miljoner kronor. 

– Det är bra att regeringen äntligen är klara med lagförslaget om grovt fordringsbedrägeri. Det är flera år sedan som kriminalisering av att systematiskt skicka ut uppmaningar att betala när det saknas grund för kravet, först föreslogs av en statlig utredning, säger Företagarnas jurist Karin Berggren

Dessa bedrägerier eller försök till bedrägerier drabbar företagen inte bara ekonomiskt utan orsakar även misstro, förtvivlan och missmod. Företagarna anser att det är bra att regeringen visar handlingskraft i denna fråga för att förbättra villkoren för företagare som utsätts för bluffakturor. Samtidigt behövs fler åtgärder för att komma åt den utbredda brottsligheten mot företagare, en fråga som länge nedprioriterats av statliga myndigheter.

Har du drabbats av bedrägerier eller har frågor om bluffakturor? Kontakta då gärna Företagarnas juridiska rådgivning.

Fler nyheter från Företagarna