För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

”Vinsttaksförslaget medför att mitt företag kommer läggas ner”

Publicerad 10 maj 2017
Ruth Berglund, som driver omsorgsföretaget Strukturrutan AB i Östersund är kritisk till regeringens välfärdsutredning och förslaget på vinsttak för företag som verkar i vård, skola och omsorg.

– Förslaget kommer innebära att kvinnors företagande minskar, vilket vi redan sedan tidigare har sett som en effekt av höjningen av arbetsgivaravgiften och sänkningen av RUT avdraget, berättar Ruth Berglund.

– Det kommer också innebära att valfriheteten försvinner och vi kommer att tvingas tillbaka 70- och 80-talets stordrift inom bland annat äldreomsorgen. Samtidigt som Socialstyrelsen meddelat att kommunerna ska arbeta utifrån modellen IBIC: Individens Behov I Centrum. En modell som innebär att individerna ska få sitt individuella behov tillgodosett. Jag ställer mig frågande till hur IBIC kommer kunna genomföras om man inte får välja var man vill bo eller välja vilken hemtjänst/hemsjukvård som ska besöka en, fortsätter Ruth Berglund.

– Kommunerna kommer att tvingas ta tillbaka verksamheter som de lagt ut på upphandling för att de privata företagen inte kommer att har råd att driva dem vidare. Kommunerna kommer tvingas bygga nytt eller köpa privatägda boenden. Vi vet att 19 procent av äldreboendena drivs privat och 24 procent av hemtjänsten utförs av privata utförare. Hur ska kommunerna kunna möta detta ökade behov, frågar Ruth Berglund.

– I förlängningen innebär det stora skattehöjningar för den arbetande befolkningen, förklarar Ruth Berglund.

– Införs regeringens förslag på vinsttak så kommer Strukturrutan få ett rörelseresultat med ett tak som ger möjlighet till ett överskott på 50 000 kronor. Vilket kort och gott ger en minskning av (rörelseresultatet) med 89.11 procent och gör att mitt företag inte kan drivas vidare. Strukturrutan är ett tjänsteföretag och har nästan bara humankapital i företaget det vill säga företaget har inga dyra utrustningar eller fastigheter, berättar Ruth Berglund.

Med en så låg rörelsemarginal går det inte att bygga upp kapital för satsningar och utveckling av företaget, eller en buffert för dåliga tider.

Ruth Berglund är en av många företagare som kommer tvingas lägga ner sina verksamheter om regeringens vinsttaksförslag blir verklighet. Förslaget kommer få förödande konsekvenser för många av Sveriges invånare – vad kommer det innebära för dig? Skriv och berätta till civilministern Ardalan Shekarabi som är ansvarig politiker, tillsammans sätter vi stop för vinsttaksförslaget!

Gör din röst hörd här: www.begransainte.se

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna