För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Tydligt 3:12-besked från allianspartierna

Publicerad 10 maj 2017
3:12-förslaget är skadligt för företagsamheten i Sverige och borde stoppas! Det var de fyra allianspartierna eniga om när Företagarna anordnade frukostseminarium på temat.

Ett sextiotal företagare och experter samlades på City Life konferenscenter på Sveavägen i Stockholm morgonen den 10 maj för att prata om effekterna av regeringens 3:12-förslag och möjliga vägar framåt.

Seminariet inleddes av Företagarnas vd Günther Mårder. Företagarnas skatteexpert Annika Fritsch redogjorde för hur förslaget riskerar att slå mot fåmansföretagen och hur Företagarna som organisation ser på förslaget till lagstiftning.

Därefter berättade Anita Roll, vd för it-företaget QTEMA samt Andreas Larsson, KF Larssons Rörfirma, hur de som företagare påverkas av lagstiftningen. Skattetrycket är för högt, 3:12-reglerna för krångliga och reglerna ändras dessutom för ofta – det tar mycket energi och kraft bara att följa med i förändringarna, framhöll Anita Roll. Andreas Larsson påpekade att det inte är pengarna som är viktiga, utan möjligheten att bygga upp en verksamhet, anställa andra och bidra till samhället. Krångliga 3:12-regler riskerar att göra så företagare tappar sugen.

Därefter var det dags för panelen, som bestod av Moderaternas och Centerpartiets ekonomiskpolitiska talespersoner Ulf Kristersson och Emil Källström, Kristdemokraternas skattepolitiska talesperson Larry Söder samt Liberalernas näringspolitiska talesperson Said Abdu, att diskutera.

Allianspartierna var eniga om att regeringens 3:12-förslag borde stoppas – men skiljde sig åt i bedömningen om hur detta ska göras. Moderaterna och KD vill helst se en gemensam alliansbudget, medan Centerpartiet och Liberalerna tror på en lösning där förslaget stoppas i skatteutskottet. Under seminariet märktes också en stark förhoppning om att regeringen ska välja att stoppa förslaget i malpåse istället för att ta med det i höstbudgeten, med tanke på att det saknas parlamentarisk majoritet för att driva igenom det.

-  Det är glädjande att se att allianspartierna står fast vid att förslaget ska stoppas, säger Företagarnas vd Günther Mårder. Det är ett förslag som oroar många medlemmar och som skulle minska viljan att investera och anställa och drabba samhällsekonomin i stort.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna