För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Fel frågor i fokus om arbetstid

Publicerad 29 maj 2017
Företagarna anser att regeringen skulle kunna använda utredningsresurserna bättre genom att titta närmare på hur det kan bli lättare att anställa, i stället för att utreda de förslag om arbetstid som Isabella Lövin (MP) och Ylva Johansson (S) presenterat.

Regeringen har presenterat ett nytt utredningsuppdrag som handlar om hur arbetslivet kan bli mer hållbart och jämställt genom att ta ett antal grepp om arbetstiden. Det finns till och med ett förslag som rör möjligheter att starta företag. Företagarna välkomnar alla sådana ansatser, men menar att det Alterneringsår som föreslås för att en person ska kunna pröva annat arbete eller starta företag, är fel väg att gå.

 Friåret 2.0 löser inte problemet med att regeringen gör det dyrare och krångligare att vara företagare. Det så kallade alterneringsåret gör det inte heller lättare att anställa. Många av de andra arbetstidsförslagen som regeringen vill utreda riskerar också att leda till att färre vågar anställa, säger Patrik Nilsson, chef på analys och opinion på Företagarna.

 – Friåret 2.0 löser inte problemet med att regeringen gör det dyrare och krångligare att vara företagare. Det så kallade alterneringsåret gör det inte heller lättare att anställa. Många av de andra arbetstidsförslagen som regeringen vill utreda riskerar också att leda till att färre vågar anställa, säger Patrik Nilsson, chef på analys och opinion på Företagarna.

 Företagarna står upp för den svenska modellen, men grundproblemet på den svenska arbetsmarknaden är att den blivit alldeles för stel. Det märks inte bara i den ohälsa som regeringen pekar på, utan även på att många som är nya i Sverige har svårt att få ett jobb.

 – Flera av de problem kring arbetstider som den särskilda utredaren ska analysera bottnar i den omoderna arbetsmarknaden. SMS-anställningar, justering av sysselsättningsgrad (hyvling), arbetstidsmått och deltider måste förstås i ett sammanhang där det är dyrt och riskfyllt att anställa, säger Patrik Nilsson. 

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna