För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Gem-rapport: Skatter och vinstdebatt bromsar nyföretagandet

Publicerad 8 jun 2017
Nyföretagandet i Sverige är på väg upp, enligt Global Entrepreneurship Monitor, en internationell studie om attityder kring entreprenörskap. Men höga skatter, hinder för företagsrekonstruktioner och debatt kring vinster lägger  hinder i vägen.
Bild: Di

På ett seminarium anordnat av Entreprenörskapsforum presenterades idag Global Entrepreneurship Monitor (GEM), en årligen återkommande internationell studie om attityder kring entreprenörskap. Genom att mäta attityderna kring företagande och möjligheten att starta företag är GEM-studien ett värdefullt komplement till Företagarnas årliga Småföretagsbarometer och bidrar till kunskapen om de små företagens betydelse för den svenska ekonomin.

Läs kommentarerna av Företagarnas VD Günther Mårder i dagens Di.

Även Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg var på plats för att kommentera rapporten.

- Ett intressant och glädjande resultat i GEM-studien är att nyföretagande ökat kraftigt under det senaste året. Fler ser goda möjligheter och vill satsa på eget företagande när den svenska ekonomin går för högtryck, men det gäller också att dessa nya företag får rätt förutsättningar för att utvecklas och växa. Gem-studien lyfter en rad svenska utmaningar, bland annat gällande möjligheterna till en andra chans och företagsrekonstruktion. Men även det svenska skattesystemet som försvårar för företag att använda personaloptioner lyfts fram som tillväxthinder, ger Daniel Wiberg.

En effektiv näringspolitik som stärker Sveriges konkurrenskraft måste innefatta såväl existerande som nya företag. Tydliga och enkla regelsystem kan bidra genom att hindren för nyetableringar och företagens expansionsmöjligheter görs så låga som möjligt.

Att starta och utveckla företag, ta ansvar för personal och investeringar kräver engagemang, hårt arbete och ekonomiskt risktagande. Framgångsrika företagare har gott om alternativ till att driva företag. De kan få, eller har kanske redan, intressanta jobb med bra lön och säkra villkor. Därför behövs konkreta åtgärder som gör det möjligt för fler att välja eget företagande framför anställning, att utveckla sitt företag och att anställa.

Skatter och kostnader för arbetskraft, inklusive socialavgifter tillhör de stora kostnadsposterna för många företag och påverkar direkt lönsamheten och risken med att driva företag. Regeringen måste helt enkelt börja se personerna bakom företagen, risktagande genom eget företagande måste löna sig.

Bättre möjligheter till en andra chans

Företagande innebär risktagande och det leder ibland till misslyckanden.  Dessa misslyckanden får inte leda till orimliga sanktioner vilket riskerar att slå ut individer både ekonomiskt och socialt, något som tyvärr allt för ofta blir konsekvensen för svenska företagare.

Företagarna har sedan länge betonat behovet av enklare och mindre stigmatiserande regler kring konkurs och rekonstruktion då det tydligt visats att tidigare erfarenheter av eget företagande, inklusive eventuella misslyckanden, är en starkt bidragande faktor till senare framgångar. Ett modernt välfärdssamhälle måste värna individens möjligheter att frigöra sig från tidigare problem och svårigheter och ta chanserna till nya verksamheter.

Förutom regeringens skadliga retorik och attityd mot företagare finns framförallt tre problemområden som riskerar att få en mycket skadlig inverkan på Sveriges fortsatta konkurrenskraft och som inte belyses tillräckligt i årets GEM-studie, påpekar Daniel Wiberg:

  • Det är svårt för små företag att hitta kompetent arbetskraft, vilket delvis beror på att Sverige har låg utbildningspremie. En investering i utbildning lönar sig dåligt i Sverige relativt andra länder och inom de flesta yrkesområden. Detta leder till svårigheter för Sveriges företag att finna lämplig arbetskraft. Höjda marginalskatter är inte rätt verktyg för att vända utvecklingen. 
  • Det är dyrare att producera i Sverige eftersom arbetskraftskostnaden är relativt sett hög. Dessa kostnader ökar nu som en följd av regeringens skattehöjningar, samtidigt som den svenska kollektivavtalsmodellen tycks försvåra utsatta gruppers inträde på arbetsmarknaden. För att få fler växande företag och fler vägar in på arbetsmarknaden måste arbetsgivarkostnaderna sänkas.
  • Regeringen har under de senaste två åren presenterat en rad förslag som försvårar för företag och som sänker deras lönsamhet. Det rör alltifrån 3.12-reglerna och Reepalu-förslaget om vinstbegränsning i välfärdssektorerna till medfinansiering vid sjukskrivningar. Utbildning måste löna sig, eget företagande måste löna sig och förslag som motverkar detta leder till lägre tillväxt och mindre resurser för vår gemensamma välfärd – regeringen måste uppmuntra företagande inte motverka.

Läs mer om GEM-rapporten på Entreprenörskapsforums hemsida.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna