För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Äntligen kan startups använda personaloptioner

Publicerad 29 jun 2017
I veckan godkände EU-kommissionen regeringens förslag om skattelättnader för personaloptioner. Äntligen kan det bli en reell möjlighet för mindre tillväxtföretag att använda personaloptioner och förenkla för nyckelmedarbetare kan bli delägare. Nu kan förslaget träda i kraft den 1 januari 2018. En viktig reform för fler växande innovativa företag, skriver Mikael Damberg och Per Bolund på DI-debatt.
Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg är positiv till det nya beskedet om personaloptioner.

– Regeringens förslag är ett steg rätt riktning, tyvärr är det fortfarande ett relativt begränsat antal företag som kommer att kunna utnyttja möjligheten till skattelättnad för personaloptioner. Vi på företagarna hade gärna sett att förslaget ändrats och gjorts mer generöst så att fler företag i olika sektorer och av olika storlek och åldrar kunnat omfattas av det, säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Många entreprenörsdrivna företag har ett behov av att anställda mycket kvalificerad personal i en tidig fas, trots att de har begränsade kassaflöden. I ett sådant läge kan personaloptioner fungera som en metod för att locka till sig rätt kompetens samtidigt som kostnaden för dessa skjuts på framtiden. En individ kan lockas med en lägre månadslön än denna normalt gör sig förtjänt av, givet att denna får en option på företagets aktier som kan realiseras vid ett senare tillfälle (t.ex. vid eventuellt uppköp eller börsnotering). Dessa individer kan då göra stora kapital vinster som kompenserar för tiden de har haft en relativt sett lägre lön (inkomst av tjänst) än vad de annars skulle haft. En ytterligare fördel med detta förfarande är att det underlättar förmögenhetsbildning hos individer som har erfarenhet av att driva nya och expansiva företag. Dessa individer utgör grunden för framtida affärsänglar och riskkapitalinvesterare.

– Initiativet till en skattelättnad för personaloptioner har kommit från oss i näringslivet och Företagarna har sedan länge påtalat att regeringen borde jobba mer med denna typ av incitamentsskapande skatteverktyg och inte enbart höja eller inför nya skatter. Det är viktigt med en smart utformning av skattesystemet så att det skapar incitament till företagande och jobbskapande, säger Daniel Wiberg.

När innovativa företag ska få tillgång till riskkapital kan de sällan vända sig till banker, eftersom de oftast har för osäkra affärsidéer och för liten eget kapital att använda som säkerhet. Detta är särskilt ett problem med högteknologiska företag som t.ex. inte har fysiska kapitalresurser (t.ex. maskiner) några maskiner att använda som säkerhet utan hela företags affärsidé finns i humankapital eller mjukvarukod.

Optioner är finansiella instrument vars värde är direkt kopplade till ett företags värde. De kan användas för att minska ägarstyrningsproblem inom företag eller till att ersätta och belöna nyckelpersoner. Genom att ställa ut köpoptioner till nyckelpersonal knyts deras ersättning starkare till marknadsvärdet av företagets egna kapital. Därmed kan en större överensstämmelse skapas mellan nyckelpersonernas och ägarnas incitament att utveckla företaget.

Företagarna har under lång tid förespråkat ändringar av skattereglerna för optioner och andra incitamentsprogram för att förenkla och underlätta för nyckelmedarbetare att bli delägare.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna