För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Obligatorisk prao viktigt steg för att stärka kompetensförsörjningen

Publicerad 12 jun 2017
Idag aviserade regeringen att de går fram med ett förslag om obligatorisk prao med ambitionen om att en ny lag som tvingar kommuner att erbjuda prao-platser ska vara på plats 2018. Företagarna välkomnar detta som ett viktigt steg i att stärka kompetensförsörjningen till svenska företag.

Rekryteringsbehovet bland Sveriges små och medelstora företag är stort. Företagarnas rapport från 2016 ”Det är attityden, dumbom: Rätt attityd avgörande vid rekryteringar” visade att 46 procent av företagen haft behov av att rekrytera ny personal under de senaste två åren. 4 av 10 uppgav att de behövde rekrytera personal under det kommande året. Men svårigheterna att hitta lämplig personal lägger hinder i vägen.

Bland företagen som behövt rekrytera de senaste två åren har endast 50 procent lyckats tillföra den kompetens de sökt. Kompetensbristen gör att många jobb aldrig skapas. Om alla företag som har haft rekryteringsbehov, men inte lyckats anställa, hade anställt bara en person per företag hade det skapats 72 026 jobb i de små- och medelstora företagen – varje år. Ett av flera förslag som Företagarna lyfte för att komma till rätta med kompetensförsörjningen var just obligatorisk prao.

Så här kommenterade Günther Mårder, VD på Företagarna, rapportens slutsatser.

-          Många företag efterfrågar en bättre matchning av utbildningarna som ges och arbetsmarknadens behov. Det märks särskilt i många hantverksyrken, där det utbildas alldeles för få personer och kunskapsnivån bland dem som söker jobb inte är tillfredsställande. Vår undersökning visar också hur viktigt det är de unga får praktiska erfarenheter av arbetslivet medan de går i skolan, till exempel genom PRAO, säger Günther Mårder.

Hanna Cederqvist, ansvarig för framtagandet av rapporten, ställer sig positiv till regeringens besked.

-          Det är glädjande att regeringen ser värdet av att återinföra obligatorisk PRAO, något som Företagarna lyfter som en viktig punkt i rapporten "Det är attityden, dumbom". PRAO är en viktig brygga mellan skola och arbetsliv. En brygga som under senare år har prioriterats ner, vilket lett till att de värdefulla konkreta erfarenheter unga kan få från sin praktik på en arbetsplats har gått förlorad för många. Att få praktiska erfarenheter är en viktig del i att bli väl förberedd för arbetslivet.

Läs mer om våra förslag och ladda ner rapporten här. 

Läs mer om regeringens förslag här. 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna