För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Kommentar: "Framstår som det gamla Socialdemokraterna, som vill gynna storföretagen"

Publicerad 20 jun 2017
Idag aviserade regeringen att de remitterar ett förslag om sänkt bolagsskatt på Dagens Industris debattsida. Företagarna vill se större fokus på politik som gynnar småföretagen.
Foto: Skärmavbild dn.se 20/6 2017

Så här kommenterar Günther Mårder, Företagarnas VD, regeringens besked:

– När fyra av fem jobb skapas i de små företagen är vi från Företagarnas sida förvånade över att regeringen väljer att gå fram med en sänkt bolagsskatt som främst påverkar storföretagsägarna, kommenterar Günther Mårder, VD på Företagarna.

Entreprenörsskatten viktigast frågan

Sveriges småföretagare, tillväxten och Sveriges konkurrenskraft hotas på längre sikt av flera förslag som regeringen har ambitionen att gå fram med. Det handlar bland annat om den så kallade entrepenörsskatten.

– Företagarna kommer aldrig att kritisera sänkt bolagsskatt, men logiken i att föreslå höjd entreprenörsskatt med 25 procent för att sedan föreslå sänkt bolagsskatt med 10 procent kan å andra sidan starkt ifrågasättas. För småföretagen som skapar fyra av fem nya jobb är entreprenörsskatten tveklöst viktigast, fortsätter Günther Mårder.

Innebär ökat skattetryck

Alla vinner på framgångsrikt företagande och framgångsrika företagare. De riktiga, varaktiga jobben skapas av företagsamma människor som tar risker, som anställer och som via skattsedeln bidrar till det gemensamma. Småföretagen, och företagarna som driver dem, är den svenska ekonomins tillväxtmotor.

–Trots alla positiva samtal med näringsministern så framstår detta förslag mer som det gamla Socialdemokraterna som vill gynna storföretagandet. Regerings politik de senaste åren kommer om den går igenom att innebära ett väsentligt ökat skattetryck på landets småföretagare. Det är inte rätt väg att gå, avslutar Günther Mårder.

Läs mer om vårt politiska arbete och hur Sveriges företagsklimat kan förbättras här. 

Läs Günther Mårders kommentar till TT i Dagens Nyheter.

Läs regeringens debattartikel.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna