För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Dags för storföretagen att ta lead gällande betaltiderna!

Publicerad 4 jul 2017
Sveriges företagare känner sig alltmer pressade att acceptera längre betaltider. Nu måste storföretagen ta lead och skriva under på en näringslivsgemensam betalkod för att korta betaltiderna och värna schysta och hållbara affärsrelationer, säger Företagarnas vd Günther Mårder i Almedalens seminarium kring betaltider i Europa.
Företagarnas VD, Günther Mårder deltog i ett av Almedalens viktigaste seminarium anordnat av Intrum Justitia Ab på DIs stora scen.

Under Almedalsveckan bjöd Intrum Justitia in till seminariet "Lagstiftning eller etisk kod - vad får företagen att betala snabbare". Företagarnas vd Günther Mårder och Daniel Wiberg, chefsekonom var på plats.

Intrum Justitia Sverige rapporterade sin internationella rapport gällande betaltiderna i Europa, the European Payment Report 2017.

Betaltiderna i Sverige är i genomsnitt 22 dagar mellan företag och konsumenter. 32 dagar mellan företag men betydligt längre mellan storföretag och underleverantörer... Även den offentliga sektorn slarvar med betalningar och har ofta betaltider på längre än 30-dagar.

Mindre företag som är underleverantörer till storföretagen får ofta inte betalt inom 90 eller 120 dagar, dessutom är det fler företagare som känner sig pressade att acceptera längre betaltider. Utvecklingen i Sverige går tyvärr åt fel håll, med allt längre betaltider. Därmed försvagas också den svenska konkurrenskraften.

"Att betala i tid måste vara normen"


Att storföretagen medvetet pressar småföretag och underleverantörer till längre betaltider skadar det svenska företagsklimatet. Var Per-Henrik Perssons slutsats.

Företagarnas VD Günther Mårder, instämde i problembilden och menade att storföretagen nu måste ta lead och skriva under på en näringslivsgemensam betalkod för att korta betaltiderna och värna schysta och hållbara affärsrelationer. Även regeringen kan bidra genom att förtydliga lagstiftningen så att 30-dagars betaltider gäller om det inte finns synnerliga skäl.

-Det är en hållbarhetsfråga och därmed en ägarfråga. Såväl storägare som institutionella ägare, fonder osv måste ta ansvar för att vända utvecklingen. En bättre betalningsdisciplin leder till en sundare, mer förutsägbar ekonomi och det tjänar alla på, säger Günther Mårder.

En företagarrepresentant i seminariet var Britt-Marie Stegs, VD och ägare av Hälsingstintan. Hon betonade hur allvarliga problemen med likviditet och finansiering kan bli för det mindre företaget, och hur det hämmar företagets expansionsplaner och tillväxt.

- När försäljningen ökade och gick in genom centraluppköp, då ökade betaltiderna omedelbart till 35 dagar. Som dessutom inte hölls. Det stora problemet är att det stoppar vår expansion, vi behöver kapital för att klara likviditeten, då riskerar jag att förlora mitt ägande. Det blir ett för stort risktagande. Förklarade Britt-Marie Stegs, Hälsingestintan

Per Åsling (c), riksdagsledamot och ordförande för skatteutskottet lyfte fram Företagarnas och Intrum Justitias gemensamma initiativ till en frivillig betalningskod för näringslivet, 30-dagarsklubben.

Företagarnas och Intrum Justitias initiativ till betalkod, 30-dagars klubben, är mycket berömvärt och ett bra startsteg. Nu är det upp till det övriga näringslivet och storföretagen att ta efter och dämed få till en verkningsfull betalningskod som verkligen leder till kortare betalningstider. Enligt Per Åsling (c)

Göran Johansson (fd ordf IF-Metall) och Näringsminister Mikael Dambergs särskilde samordnare i betaltidsfrågan framhöll att storföretagens representanter inte alltid varit så hjälpsamma, men att arbetet nu går åt rätt håll. Företagarna är en av de starka förespråkare som behövs för att verkligen få till en positiv förändring. Enligt Göran Johansson.

"Inget har hänt", säger Göran Johansson, (fd ordf. IF-Metall)

-Jag har varit och druckit kaffe med Svenskt Näringsliv tre gånger, men än har inget hänt.

Storföretagen känner givetvis i detalj till vilka regler som gäller. Men de kan tjäna pengar på att dra ut betaltiderna och det är där skon klämmer. Säger Göran Johansson.

Det är inte avtalsfrihet att inte betala i tid och tvinga underleverantörer att agera bank. Alla vet att effektiva marknader har effektiva och korta transaktionsflöden, dvs. betalningar. Betonade Anders Persson, näringslivschef svenska teknik- och designföretagen.

-Eftersom finansieringskostnaderna är högre för småföretagen är det också ett samhällsekonomiskt problem, en ineffektivitet. Utvecklingen har gått åt fel håll och trenden måste vändas nu, det handlar om de mindre och växande företagens möjligheter till expansion och jobbskapande, säger Företagarnas vd Günther Mårder.

-Företagarna har upprepade gånger pekat på de växande problemen med långa betaltider, och att de små företagen tvingas agera bank till stora företag. Rent konkret har Företagarna drivit linjen att max trettio dagar ska gälla. Grundprincipen är emellertid att betaltiderna regleras genom avtal, säger avslutningsvis Daniel Wiberg, chefsekonom på Företagarna.

Företagarna följer frågan kring betaltider

Mer om dagens seminarium anordnat av Dagens Industri

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna