För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

ALMEDALEN- "Låt vårdföretagen konkurrera på lika villkor, då ökar kvaliteten"

Publicerad 5 jul 2017
Låt alla vårdföretagen konkurrera på lika villkor, säger läkaren och egenföretagaren Anders Kjellin på plats i Almedalen för att träffa politiker och driva sin övertygelse om effektivare och bättre sjukvård.
Anders Kjellin, ortoped i Ängelholm

– Gör om ersättningssystemen för alla vårdföretag och låt oss konkurrera på lika villkor, då blir alla effektivare, vårdköerna minskar och färre kommer ha behovet av privata vårdförsäkringar, menar Anders Kjellin.

Företagarna möter Anders Kjellin under politikerveckan i Almedalen. Anders är ortopedspecialist med inriktning rygg- och handkirurgi på Aleris specialistvård i Ängelholm. Han driver också sitt eget företag Kjellin & Kjellin Läkarservice AB. Han är på plats för att diskutera regeringens förslag på vinster i välfärden för vården och omsorgens företag.

I Skåne valde landstinget att privatisera delar av Ängelholms sjukhus 2011. Vårdföretaget Aleris tog då över ansvaret för verksamheten. Patientflödet anpassades efter de behov som fanns. Ortopedkliniken ökade sin produktion med över 30 procent på två år och ändrade kundfokus. Anders berättar att man nu med ett annat ersättningsystem istället fokuserade på att ge rätt vård i rätt tid och till rätt kostnad.

– Jag tror att många privata vårdföretagare kommer få lägga ner sina verksamheter om regeringens förslag på vinsttak blir verklighet. Vi är just nu sju heltidsanställda kirurger och ett par läkare på konsultbasis inom Aleris Ängelholm och ingen av oss är intresserade av att gå tillbaka och jobba för Landstinget igen, åtminstone inte som huvudarbetsgivare, berättar Anders Kjellin.

– Den privata planerade vården är mer effektiv än den offentliga. Med andra ord mer vård per satsad skattekrona. Jag tror att både forskning och utveckling kommer att kvävas om vinsttaket för vårdföretagen blir verklighet, berättar Anders Kjellin. Detta eftersom vi har sett att det går minst lika bra att forska under privat regi men med en högre effektivitet och på så vis men snabbare resultat.

– Sedan decennier har vi dessutom registrerat alla planerade ortopediska ingrepp i Sverige vilket gör det lätt att se om en vårdgivare inte håller rätt kvalitetsnivå.

– Det finns många anledningar till varför privata företag måste kunna göra vinst, men framförallt att man måste våga investera i en verksamhet och kunna arbeta för en god ekonomi där man buffrar för sämre tider. Det blir annars blir omöjligt, anser Anders Kjellin.

– Regeringens vinsttaksförslag kommer göra det svårare för privata företag att bedriva offentligt finansierad vård. Om de effektiva vårdinrättningarna försvinner ökar kötiderna och därmed även incitamentet för privata sjukförsäkringar.  

Detta kommer medföra att klyftorna öka mellan de som har råd att ha en privat sjukförsäkring och de som inte har det vilket inte jag tror någon i Sverige önskar, säger Anders.

Anders tycker också att det behövs en omfattande sjukvårdsreform där en stor organisation med 20 olika landsting kanske är överflödigt i ett befolkningsmässigt litet land som Sverige. Han berättar att exempelvis Norge och Holland har vårdinrättningar med ägande av aktiebolag, staten och stiftelser.

Anders har blivit erbjuden att arbeta på fler orter sedan han startade eget bolag. Förutom sin tjänst på Aleris så jobbar han deltid som egenföretagare inom ryggkirurgi bland annat på Gotland och i Göteborg.

"Veckan i Almedalen ger mig en möjlighet att se och bemöta många myter om ”vinster i välfärden"

– Man berikas mycket i sin egen profession av att se hur andra arbetar, jag har nu varit delvis egen företagare i fem år, säger Anders Kjellin som avslutar med att berätta att Almedalen ger honom en möjlighet att bemöta de myter som finns om vinst i välfärden.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna