För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Debattartikel: Gör om flygskatten - och rädda hela landet

Publicerad 8 jul 2017
Förslaget om flygskatt är ineffektivt och riskerar att lamslå stora delar av landsbygden, skriver sex företrädare för Företagare tillsammans med tre socialdemokratiska kommunalråd i Aftonbladet.

Nyligen aviserade regeringen att de går vidare med det hårt kritiserade förslaget om flygskatt. Vi ser med stor oro på vad förslaget kommer få för konsekvenser för företagare, näringsliv och privatpersoner som är beroende av tillgång till regionala flygplatser.

Vi ser framförallt att norra Sverige riskerar att drabbas hårt, vilket är ett dråpslag mot devisen om att hela Sverige ska leva.

När regeringen tillsatte utredningen som ledde fram till den föreslagna flygskatten var direktiven att förslagen skulle ha en tydlig klimateffekt utan negativ påverkan på tillgänglighet, näringslivsutveckling och regional utveckling.

Vi delar uppfattningen om att det behövs åtgärder för att minska utsläppen inom transportsektorn, klimatfrågan är viktig. Men det förslag regeringen nu går vidare med missar i praktiken alla direktiven.

Utredarna har konstaterat att flygskatten skulle minska de totala svenska utsläppen med cirka 0,2 miljoner ton per år. För att sätta detta i perspektiv så motsvarar detta enbart ett par dygns vägtrafik, och kan till och med öka de totala utsläppen till följd av ökat bilresande som substitut till flygresor.

Den tydliga klimateffekt som förslaget skulle syfta till riskerar i bästa fall att bli liten, och i värsta fall ha en motsatt effekt.

Men flygskatten är inte bara ineffektiv i förhållande till klimatnyttan, den går också stick i stäv med näringslivsutveckling, regional utveckling och tillgänglighet. Inte minst i de nordliga delarna av Sverige där avstånden är långa, och förbindelserna till både Europa och övriga delar av Sverige riskerar att bli sämre.

Läs hela artikeln på aftonbladet.se

Debattörer:

Glenn Nordlund (S), kommunstyrelsens ordförande i Örnsköldsvik 
Niklas Nordström (S), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande i Luleå
Hans Lindberg (S), kommunstyrelseordförande i Umeå 
Kjell Hjelm, regionordförande Norrbotten 
Helena Lundgren, regionordförande Västerbotten 
Olof Axelsson, regionordförande Västernorrland
Camilla Hassberg, ordförande Företagarna Östersund
Thomas Byström, regionchef Jämtland och Västernorrland
Torbjörn Halvardsson, regionchef Norrbotten och Västerbotten

Fler nyheter från Företagarna