För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Dags att riva hinder och visa vägen för nyanlända som vill bli företagare!

Publicerad 5 jul 2017
Egenföretagande bidrar till ekonomisk utveckling och är en viktig väg för att få fler nyanlända i arbete. Vilka hinder finns och vad krävs för att nyanlända ska kunna bli framgångsrika företagare i Sverige? Det var temat på tisdagens seminarium arrangerat av Nyföretagarcentrum.

Sveriges välstånd och sysselsättning är beroende av fler och växande företag. Företagarnas integrationsexpert Anna Jansson Libietis deltog och panelen var fullt överens om att det finns en stor potential för företagande bland nyanlända, som vi måste se till att tillvarata. Redan idag utgör personer med utländsk bakgrund en betydande del av företagen och spelar stor roll för sysselsättningen.

Siffror från SCB visar en positiv utveckling; mellan 2006 och 2014 har antalet anställda i företag ledda av personer med utländsk bakgrund ökat från 253 210 till 361 226 och omsättningen i dessa företag ökade med 64 procent.

”Företagarna ser stora möjligheter, men samtidigt ser vi med stor oro betydande hinder som riskerar hålla tillbaka kapaciteten och lägga krokben för de satsningar som regeringen nu gör för att främja nyanländas företagande. Företagande som i sig är riskfyllt, blir ett än mer riskfyllt alternativ för individer vars permanenta uppehållstillstånd är beroende av egen försörjning. Därtill finns strukturella hinder som skapar stora utmaningar för nyanlända individer med företagarambitioner. Ett grundläggande problem är också att det saknas en kartläggning av personer med erfarenhet av och intresse för företagande. Vi vill bland annat att Arbetsförmedlingen snarast kommer till rätta med kartläggningen, men också får ett tydligt uppdrag att arbeta stödjande med alla de projekt som nu drivs på området runt om i landet.”, säger Anna Jansson Libietis.

”Ska vi lyckas tillvarata entreprenörskraften måste vi riva hinder och göra det möjligt för människor som är nya i Sverige att påbörja sin företagarresa från dag ett."

”Ska vi lyckas tillvarata entreprenörskraften måste vi riva hinder och göra det möjligt för människor som är nya i Sverige att påbörja sin företagarresa från dag ett. Vi har i alla tider gynnats av att företagsamma människor har kommit till Sverige. Idag sysselsätter företag som leds av personer med utländsk bakgrund fler än 360 000 personer. Hur många är det om fem år?” säger Anna Jansson Libietis.

 

Fler nyheter från Företagarna