För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Regeringen går vidare med förslag om att begränsa vinsterna i välfärden

Publicerad 21 aug 2017
Med Reepalus modell kommer många små aktörer se sig tvingade att lägga ned sina verksamheter och innovativa och kostnadseffektiva företag kommer att lämna välfärdssektorn.

Regeringen och Vänsterpartiet är överens om att lägga fram ett förslag mot vinster i välfärden. Utgångspunkten för förslaget kommer vara det vinstbegränsningsförslag som regeringens utredare Ilmar Reepalu har presenterat.

– Det är oroväckande att regeringen går vidare i denna fråga, med Ilmar Reepalus förslag som grund. Reepalus vinstbegränsningsförslag fick mycket kritik i remissrundan, så det är sank mark som man i så fall bygger vidare på, säger Företagarnas konkurrensexpert Ulrica Dyrke.

Normalt beräknar man vinst på omsättningen, men i utredningens förslag baserar man den på ”operativt bokfört kapital”, vilket i praktiken nära nog innebär ett vinstförbud för de flesta företag i välfärdssektorn. Mindre företag som inte har ekonomisk kapacitet att öka sitt bokförda operativa kapital genom investeringar i exempelvis fastigheter kommer att få svårt att överleva långsiktigt.

Hårt slag

– Reepalus vinstbegränsningsmodell slår hårt mot de små välfärdsföretagen. Även ur ett jämställdhetsperspektiv är den problematisk eftersom den skulle drabba många kvinnor som startat upp verksamheter i välfärdssektorn, konstaterar Ulrica Dyrke.

Med Reepalus modell kommer många små aktörer se sig tvingade att lägga ned sina verksamheter och innovativa och kostnadseffektiva företag kommer att lämna välfärdssektorn. En sådan utveckling skulle innebära en mycket stor utmaning för kommunerna och landstingen, som då själva kommer behöva tillgodose medborgarnas välfärdsbehov.

 – Frågan är om det över huvud taget skulle vara möjligt att hantera för offentlig sektor. Många små kommuner är i dag starkt beroende av privata utförare för att klara av sitt åtagande, konstaterar Ulrica Dyrke.

Kontraproduktivt

Företagarna anser att de skattemedel som satsas i välfärdssektorn givetvis ska hanteras med omsorg. Detta görs enligt vår mening bäst i ett system där medborgaren sätts i fokus och det finns förutsättningar för mångfald, valfrihet, effektivitet och kvalitetsutveckling.

 – Det blir kontraproduktivt att genomföra reformer som tvingar bort välfungerande företag från välfärdssektorn. Det är även märkligt att man i sammanhanget inte alls riktar strålkastarljuset mot att det förekommer att offentliga aktörer i välfärdssystemet faktiskt går med ekonomiska underskott och därigenom skapar förluster i välfärden, reflekterar Ulrica Dyrke. 

Regeringen driver nu frågan vidare, trots att det inte finns ett stöd för ett vinstbegränsningsförslag i riksdagen. Den avser offentliggöra en lagrådsremiss i november och planerar att presentera en proposition för riksdagen i mars nästa år.

 – Även om förslaget inte skulle klubbas igenom riskerar det dock att allvarligt hämma investeringar och utvecklingen välfärdssektorn. I stället för att fokusera på företagens vinster så bör man sätta fokus på att säkra att alla de som verkar i välfärdssektorn håller god kvalitet, avslutar Ulrica Dyrke.

Läs mer om regeringens besked i Dagens Nyheter.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna