För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Vinsttak hör hemma i papperskorgen

Publicerad 8 nov 2016
Idag presenterade regeringens välfärdsutredare Ilmar Reepalu sitt förslag. Bland mycket annat föreslår han ett vinsttak för välfärdsföretag. Företagarna anser att förslaget om vinsttak är ett allvarligt ingrepp i det privata företagandets förutsättningar och att det allvarligt kommer att försvåra för små välfärdsföretagare. Fokus bör istället ligga på att skapa system som värnar god kvalité i välfärdssektorn.

Förslaget att införa ett vinsttak är helt fel väg att gå och innebär ett allvarligt ingrepp i det privata företagandets förutsättningar. Det skulle allvarligt försvåra utvecklingen av små, ägarledda välfärdsföretag och leda till att satsningarna och utvecklingskraften inom sektorn försvinner – och med dem mångfalden och valfriheten.

– Förslaget kommer att slå hårt mot de småskaliga, seriöst verkande företagarna, som ofta gör långsiktiga satsningar med eget kapital för att utveckla väl fungerande verksamheter. Förslaget urholkar kraftigt incitamenten och förutsättningarna för dem att fortsätta att bedriva och utveckla sina verksamheter. Utredningen hör hemma i papperskorgen, säger Günther Mårder, vd Företagarna.

Fokus borde istället vara på att sätta genomtänkta kvalitetskrav! 

Företagarna delar inte utredarens syn på att små företag inte skulle hämmas av förslaget om vinsttak. Små företag kommer att drabbas hårt av avkastningsbegränsningen och det kommer bli ännu krångligare och svårare att driva företag.

– Fokus borde istället vara på att sätta genomtänkta kvalitetskrav och ha en god uppföljning för en sund utveckling av den viktiga välfärdssektorn Vi borde också ägna kraft åt att ge kunskaper, kraft och verktyg år välfärdens beställare, alltså kommuner och landsting, så att de genom sin köparmakt kan säkerställa den kvalité vi alla förväntar oss av företagen som är verksamma inom välfärden, säger Günther Mårder.

Vårt förhållningssätt, att utförare oavsett driftsform ska kunna utföra tjänster i välfärden, gör att vi anser att vinstfrågan varken kan eller bör diskuteras isolerat. Vi värdesätter en privat utförare som levererar god kvalitet i samma utsträckning som en offentlig eller idéburen utförare som gör detsamma.

Även forskningen pekar på vikten av ett kvalitetsfokus, se mera här.

Läs även Företagarnas chefekonom, Daniel Wiberg, som ställer sig frågan; Varför är det så känsligt att låta vårdbiträden att ta del av vinsten?

 

90 procent anser att valfrihet är viktigt inom äldreomsorgen

 

Har du koll på välfärdsföretagandet? Testa!

Svaren hittar du strax nedanför bilderna.

Svar:

  • 16 av landets 20 mest populära vårdcentraler är privata. Källa: SKL.
  • Enligt Företagarnas studie ”Vård- och omsorgsföretag – drivkrafter” (okt 2016) är den huvudsakliga drivkraften för de som startar företag i vård- och omsorgssektorn, att kunna förverkliga egna idéer om hur välfärdsverksamheterna kan bedrivas på ett bättre sätt.
  • 54 procent av vård- och omsorgsföretagen leds av kvinnor. Det kan jämföras med övriga näringslivet, där andelen är 29 procent. Det är alltså den bransch i näringslivet som har i särklass högst andel kvinnor på ledande positioner, både i ledningar och styrelser. Källa: Privat Vårdfakta 2016, Vårdföretagarna.

 

{Faktaruta}
Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna