För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Nya regler för arbetsmiljö

Publicerad 22 mar 2016
31 mars 2016 införs nya regler för arbetsmiljö. Läs mer om hur det påverkar dig som har anställda i ditt företag.
Arbetsmiljö regler

De nya föreskrifterna från Arbetsmiljöverket kommer att omfatta alla verksamheter där anställda utför arbete åt en arbetsgivare.

Fokus är dels organisatorisk arbetsmiljö, som exempelvis handlar om kommunikation, delaktighet och fördelning av arbetet, resurser och ansvar. Och dels social arbetsmiljö, som exempelvis berör samarbete på arbetsplatsen, socialt samspel och socialt stöd chefer och kollegor emellan.

Tanken med de nya reglerna är enligt Arbetsmiljöverket att stötta arbetsgivare  i arbetet med att förebygga ohälsa på arbetsplatsen.

Påverkar arbetsgivare

Konkret kan det för arbetsgivaren handla om att se till att resurserna anpassas till vilka krav som ställs i arbetet och se till att man har en dialog med sina anställda för att förhindra att ohälsa uppstår.

Det kan också vara att man tydligt tar hänsyn till att vissa arbetstider är tyngre än andra, som nattpass eller skift, och planerar in tid för återhämtning i schemat.

Eller att man som arbetsgivare har tydliga rutiner för vad man gör om någon behandlas på ett kränkande sätt och hur denne får stöd och hjälp.

Dyrare för företag

Arbetsmiljöverket räknar med att de nya reglerna kan öka företagens kostnader för administration, något Företagarna också varnar för. Verket tror dock att dessa ökade kostnader kan komma att tjänas in, exempelvis via sänkt sjukfrånvaro.

Om reglerna inte följs kan krav på åtgärder ställas till arbetsgivaren och vitesföreläggande utdömas av Arbetsmiljöverket.

Läs mer om de nya reglerna

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna