För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Tredjedel vill betala svart efter ROT-sänkning

Publicerad 12 jan 2016
1 av 3 svenskar i renoveringstagen kan tänka sig att betala hantverkarna svart. Det efter de försämrade ROT-reglerna.

En ny undersökning som försäkringsbolaget If gjort visar att en av tre svenskar som funderar på att renovera eller bygga om hemmet nu efter årsskiftet till 2016 kan tänka sig att betala hantverkare helt eller till hälften svart.

Mer än var femte kommer välja att betala helt svart.

Här är frågan undersökningen ställde*

ROT-avdraget utnyttjas flitigt av husägare och bostadsrättshavare i Sverige. Förra året köpte svenskar ROT-tjänster för nästan 17 miljarder kronor.

I en tidigare enkät som Företagarna och Sveriges Byggindustrier gjorde 2015 svarar 98 procent att rotavdraget bidragit till att minska svartarbetet i byggbranschen.

Nästan alla trodde också att ett sänkt rotavdrag skulle att minska kundernas benägenhet att köpa tjänster av företaget - och fyra av fem menade att det skulle vara på grund av ökad efterfrågan på svartarbete.

Farhågor besannas?

De nya siffrorna tyder på att deras gissningar kan visa sig bli verklighet.

– Det här är bara en undersökning, men att fler kan tänka sig att betala svart ändå ett tecken på att en av våra farhågor kring att minska ROT verkar besannas.

–  Människor har med RUT- och ROT-avdragens hjälp kunnat gå från utanförskap i arbetslöshet eller svartjobb till sysselsättning som även gynnar statskassan. Nya företag har kunnat startas och växa. 

*Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov i samarbete med If. De uppger att under perioden 21 oktober - 2 november 2015 har sammanlagt 3955 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ i Sverige.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna