För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Kompetensförsörjning temat för Företagarnas vintermingel

Publicerad 8 dec 2016
Den 30 november gick Företagarnas politikermingel av stapeln. Närmare 80 personer samlades på SUP46 på Regeringsgatan i Stockholm för att diskutera företagens kompetensförsörjning. Bland de medverkande fanns arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Rapporten visar att de små och medelstora företagen med upp till 49 anställda hade velat rekrytera 72 026 personer under det senaste året – men rekryteringarna har inte blivit av, på grund av svårigheterna att hitta personal med rätt erfarenheter och attityd.

-  Det företagen efterfrågar är arbetssökande som har rätt attityd, är självgående och ansvarstagande, förklarade Hanna Cederqvist.

Lars Ilmoni framhöll vikten av ett nära samarbete mellan skolan och näringslivet, genom bland annat obligatorisk PRAO i grundskolan och en akademisk praktiktermin.

-  Slutsatsen i rapporten är att man kan segla 16-17 år genom utbildningssystemet, med en akademisk examen, utan att egentligen veta vad som krävs för att få ett jobb.

Kompetensbrist ett stort problem

Resultaten diskuterades av en panel med tre företagare, Pernilla Henriksson Nykvist, vice ordförande Svenska Vård och vd för Platea i Hagfors, Catrine Sageryd, vd Mekina AB samt Per Göransson, vd och ägare av Miljövision.

Alla tre i panelen höll med om att kompetensbristen är ett påtagligt problem för företagen:

-  Jag är glad om jag får någon som har rätt kompetens, oavsett om det är en glad eller ledsen person, berättade Catrine Sageryd.

-  Jag letar alltid efter modiga hjärtan. Men vi har också ett regelverk och krav från Socialstyrelsen så det krävs ett bra cv och rätt attityd. Det är svårt, sade Pernilla Henriksson Nykvist.

Paneldeltagarna riktade också kritik mot Arbetsförmedlingen, som inte alltid tycks förstå vilken kompetens företagen efterfrågar.

-  Jag har inte haft kontakt med Arbetsförmedlingen i den meningen att de slussat personer till oss med rätt kompetens, berättade Per Göransson.

Synen på kompetens måste vidgas

Slutligen var det dags för arbetsmarknadsminister Ylva Johansson att kommentera rapporten och företagarnas slutsatser. Hon höll med om att och att det är viktigt att matchningen utgår från företagens behov, inte bara de långtidsarbetslösas behov.

-  Fler utbildningar behöver förhålla sig närmare till arbetslivet överhuvudtaget.

Men för att matchningen ska förbättras krävs också att arbetsgivarna vidgar synen på kompetens, förklarade hon:

-  Man söker en profil som man känner igen, för då tror man att man vet vad man får. Men vi har inga arbetslösa bonnagrabbar, däremot kan vi ha bonnagrabbar som har en bakgrund i ett annat land.

-  Det är något att fundera på för små arbetsgivare. Man måste våga söka förbi den profil man känner bäst. Det är kanske först då man hittar den kompetens man behöver.

Seminariet kan ses i efterhand här:

{Embedkod för tex youtube}
Taggar
Fler nyheter från Företagarna