För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Günther Mårder: lyft frihetsfrågorna

Publicerad 21 dec 2016
Regeringen har lyckats få opinionen med sig i debatten om vinster i välfärden genom att skickligt spela på känslor, säger Företagarnas vd Günther Mårder i en stor intervju i Expressens bilaga Dina Pengar. - Vi måste våga bemöta vänsterns retorik genom att lyfta fram frihetsaspekten.

Som vd för Företagarna företräder Günther Mårder 70 000 företagare. Just nu är stämningen ganska bra bland Sveriges företagare.

– Vi har sett en återhämtning i Europa efter finanskrisen och den svenska konjunkturen har varit stark. Det gör att företagare i grunden mår bättre och att lönsamheten faktiskt har stigit något. 

Istället kommer orosmolnen från regeringshögkvarteret Rosenbad, enligt Mårder.

– Vi har en regering som talar allt mer negativt om företagande. Det kan hämma tillväxten av nya företag och benägenheten från befintliga företag att växa mer. Där måste vi passa oss. Sverige behöver människor som vågar ta risker och starta företag.

Mårder är ofta ute och föreläser om företagande och entreprenörskap. När han träffar studenter på Chalmers, KTH och Handelshögskolan brukar ungefär en tredjedel räcka upp handen på frågan om vilka som kan tänka sig att bli företagare.

– Jag blir väldigt glad när jag ser på utvecklingen för inställningen att vilja starta företag. 

"På 70-talet drömde toppstudenterna om att jobba i offentlig förvaltning"

– Om vi går tillbaka till 80- och 90-talet så drömde studenterna på topputbildningarna om att komma in på storbolagsstrukturer och på 70-talet drömde toppstudenterna till om och med om att jobba i offentlig förvaltning. 

Vad ser du för hinder för företagandet?

– Den stora utmaningen är när man uttalar sig på ett sätt som ifrågasätter det fria företagandet. Vi skulle kunna ta vinster i välfärden som exempel, där man ifrågasätter att företagare kan vara med om att utveckla och skapa nya tjänster som blir bättre för oss som användare, oavsett om det handlar om en skola, sjukhus eller en vårdinrättning säger Günther Mårder – och tillägger:

– Vi ser också hur man ifrågasätter skattenivåer. Man vill göra generella skattehöjningar för fåmansföretagare. Vi ser också att man vill belasta företagare med inskränkningar som könskvotering, som innebär att man som ägare inte ska få bestämma vem som ska representera en själv i styrelsen eller om man själv ska få göra det.

Läs hela intervjun i Dina Pengar.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna