För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagaren Madeleine Böhnke erbjuder praktikplatser till asylsökande

Publicerad 30 jan 2016
Inte alltid problemfritt med praktik, men vinsterna är större, tycker Madeleine Böhnke. ”Våga ta emot praktikanter, vad har du att förlora?”
Madeleine Böhnke. Foto: Maria G Nilsson

Praktikplatser är en bra väg in på arbetsmarknaden för dem som står långt ifrån.

En som har tagit emot praktikanter under lång tid är Madeleine Böhnke som driver Skoglund Reklam i Bollnäs. Där har de tagit emot praktikanter som har varit långtidsarbetslösa, långtidssjukskrivna, språkpraktikanter och asylsökande och för Madeleine är det självklart att ställa upp.

 För mig är det ett sätt att hjälpa människor som behöver komma ut på arbetsmarknaden av olika skäl. Om vi på företagen inte erbjuder praktik, hur ska vi då skapa intresse för våra arbetsplatser och hitta arbetskraft, säger hon.

Viktigt att nyanlända får sysselsättning

Madeleine anser att småföretagen har mycket att bidra med när det gäller integrationen och att det är viktigt att nyanlända snabbt kommer ut på arbetsplatser för att lära sig språket och få en meningsfull sysselsättning.

 På det sättet så lär de nyanlända känna svenskar som kan ta med dem på olika saker och hjälpa till med olika saker som de inte förstår eller klarar av själv. Det vore också önskvärt om det hölls en kort introduktion inför en praktik på hur det fungerar på arbetsplatser i Sverige. Vi kan inte ta för givet att personer från en annan kultur ska begripa sig på vår bara för att dom befinner sig i Sverige.

Inte alltid problemfritt med praktik - men vinsterna större

Att ta emot en praktikant från en annan kultur är inte alltid problemfritt. Det gäller att ha hela företaget med sig då man jobbar nära varandra på ett småföretag och du måste ha en bra dialog med kollegorna så att de känner att det fungerar även för dem.  Men Madeleine ser bara vinster för båda parter.

 Det är lärorikt för oss att ta del av deras historia och höra hur det fungerar i deras länder. Det är även kul att få höra hur vårt språk kan skapa missförstånd när ord kan betyda flera saker. För företagets del får vi hjälp och jag tror att dom flesta som är hos oss får en bild av att man kan ha väldigt roligt och lättsam stämning på en arbetsplats.

"Visa att det är kul att gå till jobbet"

Många företagare kan känna osäkerhet inför att ta emot en praktikant från ett annat land och avstår på grund av det. Men Madeleine tycker inte att företagare ska vara så rädda.

 Jag tycker att fler småföretagare ska testa, vad har du att förlora? Om det nu är så att en annan person har gjort dåligt ifrån sig tidigare betyder inte det att en annan kan göra väldigt bra ifrån sig. Så våga ta emot personer från andra länder och bidra till integrationen och ge långtidssjukskrivna och arbetslösa en möjlighet att må bättre genom att ha ett jobb att gå till. Ge dom chansen och visa att det är kul att gå till jobbet.

Till sist, vill du göra några medskick till politikerna?

 Om man gav oss småföretagare möjlighet att anställa till lägre arbetsgivaravgifter skulle vi snabbare våga anställa nästa person i våra verksamheter. ROT och RUT är beviset på att arbetsgivaravgifterna i Sverige är för höga. Jag skulle vilja se ett system där företagaren betalar noll kronor i arbetsgivaravgifter första året och 30 procent andra året och så vidare. Tänk så många jobb vi skulle skapa då. Det tjänar vi alla på.

Företagarna har startat integrationsprojekt för nyanlända där våra medlemsföretag står redo att ta emot praktikanter för att erbjuda dem en snabbare väg ut på arbetsmarknaden och in i samhället.

Text: Terje Frennefalk

Foto: Maria G Nilsson

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna