För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Kommentar till utredning om vinster i välfärden

Publicerad 5 mar 2015
Det är beklämmande att regeringen med den här utredningen sätter ideologiskt motstånd mot vinster framför brukarnas valfrihet och de studier som visar att privata välfärdsaktörer ofta ligger högt i kvalitetsmätningar. Fokus borde ligga på att följa upp kvaliteten i verksamheten oavsett om den är offentlig eller privat. 

– Det är beklämmande att regeringen med den här utredningen sätter ideologiskt motstånd mot vinster framför brukarnas valfrihet och de studier som visar att privata välfärdsaktörer ofta ligger högt i kvalitetsmätningar. Fokus borde ligga på att följa upp kvaliteten i verksamheten oavsett om den är offentlig eller privat. De begränsningar som föreslås kommer att leda till färre aktörer och att privata initiativ förhindras, oavsett vad författarna säger om mångfald i sig, säger Företagarnas vd Elisabeth Thand Ringqvist med anledning av den utredning som idag presenteras på DN Debatt.

Civilminister Ardalan Shekarabi skriver tillsammans med Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt på DN Debatt om att regeringen idag beslutar om direktiven till en ny utredning som ska utreda hur vinster i välfärden ska kunna begränsas.

Eventuella vinster ska återinvesteras och begränsningen ska gälla även vid försäljning. Utredaren ska också se hur icke-vinstdrivande verksamheter kan stödjas för att öka mångfalden.

– Regeringen och Vänsterpartiet fokuserar mycket på personaltäthet. Det är naturligtvis en faktor. Men kvalitet handlar om många fler aspekter; vilken kunskap elever tillgodogör sig, bemötande i äldreomsorgen och att snabbt komma till en läkare i sjukvården, för att nämna några exempel. Att så många brukare faktiskt väljer privata utförare måste betyda att dessa gör ett bra jobb. Möjligheten att skapa lönsamhet genom att erbjuda bra välfärdstjänster är en viktig drivkraft för välfärdsföretagen, säger Ulrica Dyrke, konkurrens- och upphandlingsexpert på Företagarna.

Drivkraften riskerar att försvinna om dessa politiska visioner blir verklighet.

Företagarna ger även kommentarer till ett antal konkreta punkter i debattartikeln:
Vinstintresse påverkar incitamentsstrukturen i verksamheten, vilket går ut över kvalitet, likvärdighet och arbetsvillkor enligt författarna.

– Man bör sätta fokus på rätt saker – fokusera på kvaliteten i stället för organisationsformen. Med genomtänkta ersättningssystem och kvalitetskrav samt en uppföljning av verksamheterna kan offentlig sektor styra incitamenten hos aktörerna på välfärdsmarknaden. Studier har för övrigt visat på högre kvalitetsomdömen hos vinstdrivande utförare inom vissa välfärdsegment än vad som gäller för offentliga utförare, kommenterar Ulrica Dyrke..

Ett centralt förslag i artikeln är att privata aktörer för att få ta del av offentliga medel ska kunna visa att de offentliga medlen kommer brukarna till godo. Eventuella överskott ska som huvudregel återinvesteras i den verksamhet där de har uppstått.

Detta kommer att lägga en våt filt över alla privata investeringar i välfärdssektorn.

Poängen med företag är att skapa lönsamhet genom att göra saker och ting på nya och bättre sätt. Utan lönsamhet är det ingen som tar risken och investerar i nya verksamheter. Finns inte möjlighet att få avkastning på den risken, så försvinner företagen, säger Daniel Wiberg, Företagarnas chefekonom.

Utredaren ska också ta ställning till hur SVB-bolag, eller andra bolagsformer, kan användas för att säkerställa att offentliga medel kommer verksamheten och brukarna till godo.

– Möjlighet att bilda så kallade SVB-bolag finns redan, men har knappast kommit till användning. Att så få aktörer har valt en sådan organisationsform är i sig en indikation på hela problemet med att bejaka mångfald, men avvisa vinst, säger Ulrica Dyrke.

För att garantera öppenhet och insyn i hur offentliga medel används bör utförare inom välfärden redovisa sin ekonomi separat för respektive enhet. Utredaren ska lämna förslag på hur en sådan redovisning bör utformas.

– För att få verklig jämförbarhet bör både ekonomi och kvalitet redovisas på enhetsnivå och det bör gälla även offentliga utförare, säger Daniel Wiberg.

Utredaren ska se över hur upphandlingsrätten kan användas för att ta till vara de idéburnas särskilda potential.

– Det är naturligtvis välkommet med fler idéburna aktörer i välfärden, men upphandlingsregler som utgår från verksamhetsform snarare än kvalitet är fel väg att gå. En viktig princip för all offentlig upphandling är likabehandling av alla aktörer, säger Ulrica Dyrke.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna