För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Kvinnor fortfarande i minoritet bland företagsledare

Publicerad 15 jun 2017

Företagarna har undersökt fördelningen av män och kvinnor bland de högsta befattningshavarna i 278 000 företag. Det vi kan konstatera är att det är långt kvar till en balans vad gäller könsfördelning bland företagsledarna, även om variationen mellan olika branscher och län till viss del är stor.

På nationell nivå ser vi tydliga tendenser till en högre grad av balans inom sektorer som vård, omsorg och socialtjänst, samt det som kallas övriga konsumenttjänster, där exempelvis tvätterier, frisör- och skönhetssalonger samt inrättningar för kroppsvård inkluderas. Den sistnämnda är den enda branschen där kvinnliga företagsledare är majoritet. Bland de branscher i Örebro län där andelen kvinnor är som högst är övriga konsumenttjänster (t ex frisörer och skönhetssalonger), vård och omsorg samt utbildning.

På länsnivå placerar sig Örebro län på en 16:e plats, vilket är en ganska låg placering om vi ser till hur det ser ut över hela Sverige. Tittar vi däremot närmare på kommunerna som ingår i undersökningen för Örebro län ser vi att Nora hamnar på en tiondeplats i riket med 21% kvinnliga företagare (rikssnittet 16,7%). Dessvärre återfinns Laxå kommun betydligt längre ned och bland de 15 kommuner i landet som har lägst andel kvinnor i ledande position.

Det är fantastiskt glädjande att Nora är på ”tio-i-topp” i hela landet när det gäller andelen kvinnor i ledande position i företagen. Här verkar olika insatser, aktiviteter och support till företagare ha burit frukt, säger Anna Hedberg, bitr. Regionchef för Företagarna Örebro län.
 
Företagarna arbetar för att det ska vara enkelt för alla, oavsett kön eller härkomst, att starta och driva företag i Sverige. För att fler kvinnor ska ha möjlighet att starta och driva företag behövs ett antal åtgärder, därför vill Företagarna bland annat:

  • Att arbetet med att främja och synliggöra positiva exempel och kvinnliga entreprenörer som förebilder stärks.
  • Förbättra tillgången till trygghetssystemen för företagare. Trygghetssystemen måste utformas så att de inte bara passar anställda, utan också kan nyttjas av företagare, oavsett vilken företagsform de använder.
  • Göra det billigare att anställa. Kostnaden för att anställa är ett av de främsta tillväxthindren i Sverige idag. Eftersom många kvinnor driver personalintensiva tjänsteföretag påverkar höga arbetsgivarkostnader, sjuklöneansvar, rigida arbetsmarknadsregler och höga skatter kvinnors företagande särskilt hårt.
  • Utöka Rut-avdraget. Företagarna vill att det snarast ska tillsättas en utredning med ett brett mandat att föreslå utvidgning av hushållsnära tjänster för privatpersoner.
  • Inte begränsa vinster i välfärden. Förslaget om vinsttak enligt Reepalus utredning skulle slå hårt mot kvinnors företagande över hela Sverige.

Läs mer och ladda ner hela rapporten här: länka till nationella sidan här.

Mer information:
Anna Hedberg, bitr Regionchef Företagarna Örebro län,
Mobil: 070-920 60 30, e-post: anna.hedberg@foretagarna.se

Fler nyheter från Företagarna