För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Bill hälsar på David Lindström, Älvsby Taxi AB

Publicerad 23 apr 2024
Bill Nilsson från Företagarna Älvsbyn har träffat en av Älvsbyns drivna entreprenörer, David Lindström.

En entreprenör blir född

David var en välkänd ung lovande fotbollsspelare i ÄIF som i sin ungdom drabbades av en svår knäskada vilket gjorde att han var tvungen avsluta sin spelarkarriär. Under åren 2000-2010 arbetade David med ett dataföretag på Malta men började längta hem till Älvsbyn, att det blev Taxi var något av en slump.

Under en flygresa hem mötte han en företagare från Luleå som var i behov att anställa en marknadsföringschef till sitt företag och som intresserade David att söka tjänsten och där han sedan fick anställning. Efter att han pendlat 9 månader till jobbet insåg David att livet inte bara var att pendla och samtidigt fick han kontakt med Leif Viklund, som var beredd att sälja sin taxirörelse.

Älvsby Taxi hade vid den tidpunkten 6 andelsägare med 8 bilar, (6 transportörer d.v.s. gemensamt bolag men med egen omsättning.) Efter en tid köpte David ut de övriga tillsammans med Magnus Bohman och renodlade en egen taxirörelse. Vid det tillfället låg omsättningen runt 6-7 miljoner, och en anställd.

Fördelen med det, var att de kunde börja ta egna beslut. De skapade en extern styrelse där Bo Hammarsten är ordförande, allt för att få input utifrån. Idag är de 60 anställda och i maj blir de ett 100-tal anställda. Företaget har utökat sina arbetsområden och kärnverksamheter.  

Numera är taxibranschen förändrad från ren taxirörelse till att bli mera riktad mot samhällstjänster, sjukresor, färdtjänst, flyg och tåg taxi, budtransporter och dessutom företagskunder. Idag har man utöver Älvsbyn verksamhet i Arjeplog, Arvidsjaur, Överkalix samt Övertorneå och nu harde även tagit hem avtal i Haparanda och Kalix som träder i kraft under maj månad. 

Älvsbytaxi blir North Ride

Företaget har för framtiden satsat på ett nytt koncept, North Ride, där man ser fram emot en förändrad bransch.

Genom att man har ett renodlat företag har man kunnat satsa på den nya gröna vågen med elfordon och idag är fordonsflottan inriktad på elfordon och man ser att samhällsaktörerna i sina upphandlingar är inriktade på eldrivna fordon. David tror att redan 2025 kommer det att vara renodlade företag som kan räkna på upphandlingar från kommuner och andra statliga verksamheter. En ny möjlighet är de utländska kunderna som kommit och som stadigt utvecklas. Idag har företaget ett 50-tal fordon, 17 elbilar varav 16 är Teslor, samt tio stycken handikappbussar. De väntar på ytterligare sex teslor och tio stycken bussar.  

David lyfter fram underhållet på de nya bilarna som är väsentligt enklare och billigare. Från att tidigare servat bensin- och dieselbilar kan man nu uppdatera bilarna varje fredag.  Så nu slipper man olje- och filterbyten samt andra servicebehov. Han tycker är att utbyggnaden av laddstationer måste snabbas på. Här i Älvsbyn är det ganska bra, genom att man har korta körsträckor. I Arjeplog och Arvidsjaur är det också bra med laddstationer genom testverksamheten som finns där men i kuststäderna Piteå, Luleå måste det satsas ännu mer.

Omsättningen har ökat 2023 blir omsättningen mellan 60-70 miljoner och 2025 räknar företaget att omsätta 80-100 miljoner.  Företaget ser en  ljus framtid med tanke på den gröna omställningen som slår genom i transportbranschen. 

Företagarna ser med tacksamhet på de nya entreprenörerna som kommit in i gamla företag och vågar att satsa på ny teknik och vågar att se framåt.

Företagarna logotyp. Svart. Lokalförening.

Text: Bill Nilsson

Taggar
Fler nyheter från Företagarna